2050-re minden tengeri madárfaj fő tápláléka a műanyag lesz

2018.05.18. · tudomány

9 millió tonna műanyag ömlik az óceánba minden évben - ez nagyjából annyi, mintha a Föld összes tengeri és óceáni partszakaszát körbekerítenénk fél méterenként 5 darab, műanyagszeméttel tömött műanyag bevásárlózacskóval.

Ezzel a példával próbálja érzékeltetni a National Geographic, hogy mekkora a baj a Földet elárasztó, jórészt újrahasznosítatlan műanyaggal. Ebben a hónapban a magazin nagyívű, több évesre tervezett műanyagellenes kampányba kezdett, hogy ezzel is ösztönözze a fogyasztókat a műanyaghasználat mérséklésére. Mert bár az olyan környezettudatos országokban, mint Dánia, a lakosok fejenként mindössze négy darab műanyag zacskót használnak el évente, az amerikaiak naponta dobnak ki fejenkét egy zacskót, ami éves szinten 118 milliárd 625 millió zacskót jelent, csak az USA-ban. Nem beszélve a műanyag palackokról, amikből az amerikaiak 2015-ben például fejenként 346-ot vásároltak (112 milliárd 450 milló palack egy év alatt.)

photo_camera Nejlonzacskót harapdáló fekete hattyúk Kínában, 2018 áprilisában Fotó: Sun hai/Imaginechina

Bolygó vagy szemét?

A Planet or Plastic? (Bolygó vagy szemét?) néven futó projektből kiderül, hogy ebben a pillanatban összesen 9.2 milliárd tonna műanyag van a Földön, amiből 6.9 milliárd tonna szemét. Ebből a szemétből 6.3 milliárd tonna teljesen elkerülte az szelektív kukákat és az újrahasznosítást.

link Forrás

A mértéktelen műanyagszennyezésnek leginkább az óceánok vannak kitéve. De mennyi újrahasznosítatlan műanyagszemét landol évente a vízben? Ezt pontosan senki sem tudja, de a becslések szerint a szám valahol 5.3 millió és 14 millió tonna között lehet, csak a part menti régiókkal számolva. Az pedig még kevésbé jósolható, hogy ez szeméttömeg mikorra bomlik le alkotóelemeire. A számítások szerint legkorábban 450 év múlva, legkésőbb soha.

photo_camera Bali, Indonézia: a béke, a boldogság és az irdatlan mennyiségű műanyag szemét szigete Fotó: Mahendra Moonstar/Anadolu Agency

További sokkoló adatok a bolygó és az azt elöntő műanyag szemét állapotáról:

  • A Föld teljes műanyagtermelése az 1950-es 2.3 millió tonnáról 162 millió tonnára nőtt 1993-ban, majd 448 millió tonnára 2015-ben.

  • Jelenleg több mint 5 billió darab műanyagszemét úszkál óceánjainkban.

  • A összes tengerparti hordalék 73 százaléka műanyag: palackok, kupakok, élelmiszercsomagolók, bevásárlózacskók, cigarettafilterek, polisztirol tárolók, stb.

  • 2050-re gyakorlatilag minden tengeri madárfaj fő tápláléka a műanyag lesz.

  • 2015-től kezdődően 6.9 milliárd tonna műanyagszemét keletkezett. Ennek 9 százaléka került újrahasznosításra, 12 százalékát elégették, és 79 százaléka landolt szemétlerakókban és a környezetünkben.

  • Világszerte majdnem egymillió műanyagpalackos italt adnak el percenként.

  • Minden műanyag 40 százaléka egyetlen használat után a szemétbe kerül.

A magazin egyik szerzője, Laura Parker szerint a műanyag segítette ugyan az űrutazást, a gyógyászat forradalmát, és segít ivóvizet juttatni szennyezett régiókba, és még nagyon sok módon vált és válik a hasznunkra, de ha az emberiség jót akar magának, ideje leszoknia a mindennapos hasznlatáról.

Mindenki tehet ellene

Akit megdöbbentenek a tények, a National Geographic honlapján most fogadalmat tehet arról, hogy ezentúl mindig visz magával újrafelhasználható szatyrot a boltba, kizárólag többször használható palackot használ, és mindig próbál szelektíven szemetelni.

Amellett, hogy a műanyag újrahasznosításával foglalkozó szervezetek és kutatások finanszírozását tervezi, a magazin kampányának része, hogy idén májustól kezdve műanyag helyett papírborításban küldi a nyomtatott magazint megrendelőinek Amerikában, az Egyesült Királyságban és Indiában (nemsokára pedig az egész világon), és már ezzel is 2.5 millió felesleges műanyagzacskótól szabadítja meg a bolygót.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás
link Forrás