Viszlát, fülpálcika és szívószál, megszavazták a műanyagtilalmat az EU-ban

2019.03.28. · gazdaság

Mi az a három műanyaghulladék, ami a leggyakrabban bukkan fel a tengerpartokon? A műanyag palack, a fülpiszkáló és a cigarettacsikk. Az Európai Parlament képviselői szerdán óriási többséggel fogadták el az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló indítványt, amely a beterjesztő szerint a tengerekben lebegő, az élővilágot súlyosan károsító hulladéktípusok 70 százalékát lefedi. A javaslatot, amely 2021-től tilt be több terméket az Európai Unió területén, 560 képviselő szavazta meg 35 nem szavazat ellenében, 28-an pedig tartózkodtak.

Az EU országai évente 25 millió tonna műanyag szemetet termelnek. A következő – környezetkímélő alternatívával is kiváltható – termékek tűnnek el az unióból 2021-ig: 

  • egyszer használatos műanyag evőeszközök (villák, kések, kanalak és evőpálcikák),
  • egyszer használatos műanyag tányérok,
  • műanyag szívószálak,
  • műanyag fültisztító pálcikák,
  • műanyag lufitartó pálcikák,
  • az úgynevezett oxo-degradációs műanyagok (amelyek oxigénnek, hőnek és nedvességnek kitéve lebomlanak ugyan, de utána még egy mikrobiális szinten is folytatódnia kellene a bomlásnak, aminek az eredményei már kétségesek) és az expandált polisztirol (EPS) poharak (jellegzetesen a hőtartó kávéspoharak ilyenek).

Az indítvány arról is rendelkezett, hogy a tagállamoknak 2029-ig a műanyag palackok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, és a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékban, 2030-ra pedig legalább 30 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk.

link Forrás

A tegnap megszavazott jogszabály szerint az unió tovább szigorítja „a szennyező fizessen” elvet, különösen ami a dohányipari cégeket illeti, amelyeknek ez után nagyobb felelősséget kell vállalniuk a termékeik okozta szennyezésért. Ez vonatkozik a halászati és horgászeszközök gyártóira is, hogy ne a halászok és horgászok, hanem a cégek állják az elszabadult hálók és egyebek begyűjtésének költségeit.

A hagyományosan csikkdobáló magyar dohányosokat érintheti, hogy a jövőben azt is fel kell majd tüntetni a dohánytermékek csomagolásán, hogy a csikkek szétszórása rossz hatással van a környezetre. Ugyanez vonatkozik egyébként a műanyag poharakra, a nedves törlőkendőkre és az intimbetétekre.

Frederique Ries belga liberális képviselő szerint az intézkedéscsomaggal az unió 2030-ig 22 milliárd eurót spórol meg. Az unió az „új és ambiciózus célokat kitűző” szabályozással példát szeretne mutatni a világ többi része számára– mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke.

Az EB szerint a tengeri szemét 80 százaléka műanyag, lassú lebomlása miatt a műanyag világszerte felgyűlik a tengerekben, az óceánokban és a partokon. A Qubit is többször beszámolt arról, hogyan köszön vissza a műanyag és maradéka, a mikroműanyag a tengeri állatok szervezetében, néha egészen drámai eseteket produlálva.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás