Ész Ventura: A helyes csokievés stratégiái

A chilis csokis feladványunkban az volt a kérdés, ha ketten felváltva törnek vagy esznek egy már letört darabot a csokiból, melyik játékos tudja elkerülni a chilis kockát, ha egyébként mindketten tudják, hogy a szóban forgó tábla csokinak melyik kockája a chilis.

A megoldás pofonegyszerű: a másodiknak van nyerő stratégiája. Mivel az első nem eszi meg az egész táblát, hiszen abban a chilis kocka is benne van, ezért törni fog, így a második megeheti a darabok közül azt, amelyik nem tartalmazza a chilis kockát. Ezután az első megint csak törhet, a második pedig megint megeheti a chilimentes darabot, és így tovább.

Többen is megjegyezték, hogy így a második nem csak a játékot nyeri meg, de a chilis kocka kivételével az egész tábla csokit is megeszi, ezért az első játékos jobban teszi, ha ő eszi meg az egész táblát az első lépésben, ha már amúgy is veszít.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Egyébként a második akkor is nyerne, ha nem így játszana. Elég, ha csak arra figyel, hogy a chilis kockát ne egye meg, ezt figyelembe véve azonban törhet is nyugodtan, mégpedig bárhogyan, mert mindig jut majd neki egy chilimentes kocka. Akár eszik ugyanis, akár tör valaki, a darabok száma mindenképpen paritást vált, hiszen pontosan eggyel fog megváltozni. Vagyis az első játékos mindig páratlan számú darabból választhat, a második játékos pedig mindig páros számúból, akárhogyan is játszanak. Ez pedig azt jelenti, hogy a második játékos soha nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy csak egy darab legyen előtte, ami chilis. A játéknak pedig egyszer vége lesz, ha a csoki mérete véges, és csak rácsvonalak mentén lehet törni, tehát az első játékos szükségszerűen veszít.

További feladvány haladóknak

Haladók próbálják ki például az alábbi verziókat. Hárman játszanak, és két chilis kocka van; aki egyet megeszik, az kiesik a játékból. Vagy próbáljátok ki ketten, de úgy, hogy nem tudja senki melyik a chilis kocka, viszont amikor eldöntöd, hogy az egyik darabot vagy megeszed vagy eltöröd, és ebből a célból kézbe veszel egy darabot, akkor megérzed mondjuk szag alapján, hogy abban a darabban van a chilis rész, de továbbra sem tudod, hogy pontosan melyik. Ilyenkor tehát törni fogsz mindenképpen, és a szerencsére bízod magadat. Ha viszont olyankor törsz, amikor a kezedben lévő darab nem chilis, akkor ez lényegében blöffölésnek is számíthat. Ha ezt a változatot játszani szeretnétek, úgy érdemes, hogy van egy harmadik ember, a játékvezető, aki a szükséges titkos információkat megsúgja az éppen akciót végrehajtó játékosnak.

Egy tábla chilis csoki a jutalma annak, aki valamelyik továbbgondolt verzió esetén eredményeket ér el az optimális stratégiákat illetően. Első körben érdemes tábla helyett csak egyetlen sort tartalmazó csokiban gondolkodni!