A turistadömping miatt 2021-ig lezárják a thaiföldi öblöt, amit Leonardo DiCaprio tett túl híressé

2019.05.10. · gazdaság

A Ko Phi Phi Leh szigetén található, meseszerű Maya-öböl azóta vált a Thaiföldre érkező turisták kedvelt célpontjává, mióta a turisztikai ipar kezébe került a DiCaprio-kártya: itt forgatták ugyanis a 2000-ben bemutatott A part című Danny Boyle-filmet, amelyben a fiatal Leonardo DiCaprio játszotta a főszerepet.

A Maya-öböl lezárását még tavaly júniusban rendelték el a thai hatóságok, most ezt még két évvel megtoldották, így 2021-ig biztosan nem látogathatják majd a turisták a paradicsomi szépségű tengerpartot. Cél, hogy a lehető legteljesebben visszaállítsák az öböl koralljaiban és élővilágában okozott károkat.

Az öblöt naponta közel 5000 turista látogatta az eredetileg négy hónaposra tervezett lezárásig, ami a fák és a kisebb növényzet rongálásával, erősödő talajerózióval és az öböl koralljaiban okozott súlyos károkkal járt. A látogatók zömét a közeli turistaparadicsomból, Krabi tartományból szállították komppal a szigetre, és a DiCaprio-film hírnevét kihasználva csábították oda az egynapos kiruccanásra vágyó turistákat.

A Maya-öböl tengerpartja 2018 áprilisában
photo_camera A Maya-öböl tengerpartja 2018 áprilisában Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

Wattana Rerngsamut, Krabi tartomány turisztikai szövetségének igazgatója igazságtalannak nevezte a lezárás kétéves meghosszabbítását, és azt követeli, hogy a döntést meghozó állami szervezet tartson nyilvános meghallgatásokat, hogy közös nevezőre jussanak a környezetvédelmi és a turisztikai szereplők, és hogy a látogatók költésére támaszkodó helyi lakosokat ne érje több hátrány.

A lezárás után közel egy évvel már több feketeúszójú szirticápát láttak a Maya-öbölben úszkálni, és a környezetvédők szerint a cápák visszatérése a part ökológiai fellendülését jelzi. A tengerpart újranyitása után a napi látogatók számának korlátozását és az öbölbe érkező hajók parkolási tilalmának bevezetését is tervezi a thai hatóság.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK