Bali haldoklik. Itt az új utazási trend: maradj otthon!

2018.06.12. · gazdaság

Balit ökológiai katasztrófa sújtja: a tengerpartok erodálódnak, folyóinak fele kiszáradt, és egy szemétsáv veszi körbe az indonéziai szigetet. A hat kilométeren át húzódó szeméthalmot több száz munkás segítségével sikerült felszámolni: minden nap több száz tonnányi hulladékot gyűjtöttek be a partról, de miután a négymilliós lakosú szigetre évente hétmillió turista érkezik, nem valószínű, hogy tiszta tengerpartokon nyaralhatnak.

Kócsagok és egy óriási szeméthegy Balin, 2018. április
photo_camera Kócsagok és egy óriási szeméthegy Balin, 2018. április Fotó: Mahendra Moonstar/Anadolu Agency

Annak ellenére, hogy a turizmus mennyire megterheli szigetet, egyre többen töltik a szünidejüket Balin: 2017-ben csak Kínából kétmillióan érkeztek a turistaparadicsomba, az indonéz turisztikai minisztérium 2019-ben már tízmillió kínai turistára számít. A probléma nem csak a környezetvédőket érinti: Bali egész egyszerűen nem bír el ennyi embert, és ez nem csak a természeti erőforrásokat – mint például a vizet – meríti ki, hanem a szolgáltatások színvonalán is nyomot hagy.

Fiatal szemétgyűjtő Balin, 2018. május
photo_camera Fiatal szemétszedő Balin, 2018. május Fotó: SONNY TUMBELAKA/AFP

Nem ez az egyetlen sziget, amelyet a békés pihenésre és az idilli környezetre vágyó turisták hordái özönlöttek el: Thaiföldön betiltották Koh Tachai látogatását, mert a látogatók felborították a sziget ökoszisztémáját: a hajókból szivárgó gázolaj, az ételmaradékok és egyéb szennyezések megrongálták a korallzátonyokat.

Velence vezetősége már régóta figyelmeztet a turizmus veszélyeire: miközben a várost ötvenezren lakják, harmadannyian, mint a tizennyolcadik században, évente harmincmillió látogató fordul meg benne. Barcelonában és Mallorcán graffitikkel tiltakoznak a turizmus ellen, mert több helyi aktivista szerint élhetetlenné teszi a spanyol városokat.

2017. nyári tiltakozás a turisták jelenléte ellen Barcelonetán
photo_camera Tavaly nyári tiltakozás a turisták jelenléte ellen Barcelonetán Fotó: Albert Llop/Anadolu Agency

Tanzániában a vadászkirándulásokat szervező cégek körülbelül 185 maszáj család otthonát rombolták le. Azok az országok, amelyek turizmusból élnek, hajlamosak a saját állampolgáraikat másodrendűnek tekinteni a gazdag bevételt termelő turistákkal szemben. Malajziában kivágják a mangroveerdőket, ezzel pedig a cunamik elleni természetes védelmet is felszámolják – az országban nemrégiben indult meg a fák újratelepítése és az ökoturizmus fejlesztése.

Egy 2017-es tanulmány szerint az amerikai turisták 60 százaléka érezte magát kényelmetlenül, mert a látogatásával kárt okoz a környezetnek vagy a fogadó országnak – de mit lehet tenni a fenntartható turizmusért?

A válasz egyszerű: ne látogassuk ezeket a helyszíneket! Ha az utazástól nem akarunk eltekinteni, a Fodor's utazási kalauz azt tanácsolja, hogy legalább azokat a helyeket kerüljük el, ahol a helyiek szerint semmi keresnivalójuk a turistáknak – ilyen például Galápagos és Velence. A lap szerint a környezettudatos utazó azokat az országokat is elkerüli, amelyek túlságosan függenek a turizmustól – ez alapján például a Maldív-szigeteket, a Brit Virgin-szigeteket és Makaót kell kihagynunk a nyáron.

link Forrás