A Stanford Egyetem diákjai elkészítették az első gazdaságos, lakossági sufnirobotkutyát

2019.05.22. · TECH

A robotkutyákról eddig mindenkinek a Boston Dynamics juthatott eszébe, amely már sorozatban gyártja a SpotMini névre hallgató négylábú robotját. De amíg az egykor a Google-höz is tartozó, a japán SoftBank Group által 2017-ben felvásárolt Boston Dynamics valószínűleg több százmillió dolláros büdzséből dolgozik, a SpotMini gyártási költsége pedig több tíz- de akár százezres nagyságrendre is tehető (pontos számokat nem közöl a cég), megjelent egy új szereplő a piacon, amely ehhez képest aprópénzből tenyészti az akkumulátoros kutyákat.

photo_camera Fotó: Stanford Egyetem

A kaliforniai Stanford Egyetem néhány hallgatója most kevesebb mint 3000 dollárból (közel 880 ezer forintból), kizárólag az interneten készen kapható alkatrészekből megépítette Doggót, az eddigieknél valamivel puritánabb kinézetű négylábú robotot, amely táncolni, szaltózni és ugrálni is tud.

Doggo akár egy méterre is képes felugrani, és ehhez rugók helyett olyan motort használ, amely folyamatosan mérlegeli, hogy mekkora erőkifejtésre és forgatónyomatékra van szüksége az egyes mozgásformákhoz – a motor másodpercenként 8000 számítást végez el ennek érdekében.

link Forrás

„Láttunk már más négylábú robotokkal végzett kutatásokat, de azok nem olyanok voltak, amiket csak úgy bevihetsz a laborba és felhasználhatod a saját projektjeidhez. Azt akartuk, hogy a Stanford Doggo egy nyílt forráskódú robot legyen, amit te is felépíthetsz, viszonylag alacsony költségvetésből” – mondta az egyetem közleményében a gépészmérnöknek tanuló, 20 éves Nathan Kau, az Extreme Mobility munkacsoport vezetője.

Ennek megfelelően a hallgatók szabadon elérhetővé is tették a robot hardveres és szoftveres specifikációit, valamint az alkatrészek listáját, a Doggo készítéséről szóló tanulmányban.

photo_camera Fotó: Stanford Egyetem

A készítők szerint a robot tervezése lehetővé teszi, hogy bármilyen irányba továbbfejlesszék. „Ha például kutatási-mentési műveletekre szeretnéd használni, felszerelheted szenzorokkal, és a mi kódjainkra építve beprogramozhatod törmelékek megmászására vagy barlangok vájására. De akár egy kart is hozzá lehet csatolni, és megtanítani dolgokat felvenni és szállítani” – mondta a repüléstant hallgató Patrick Slade, a projekt egyik mentora. Az egyetemi közlemény szerint a csapat már megépített egy 6 kilogrammos teher cipelésére is alkalmas, a Doggónál kétszer nagyobb robotot is, a neve: Stanford Woofer.

A Boston Dynamics szuperrobotjaihoz vagy a Sony aranyos, de buta Aibójához képest kisebb költségvetésű négylábú gépek közül eddig a Ghost Robotics nevű philadelphiai cég Miniatur névre hallgató robotja emelkedett ki, ami közel 12 ezer dolláros, vagyis a stanfordi robotkutyához képest négyszeres gyártási költséggel rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás