A Facebook a Google-nél is keményebben vágott oda a Huaweinek

2019.06.07. · gazdaság

Miután a kínai Huawei Technologies május 15-én kereskedelmi tiltólistára került az Egyesült Államokban, a Google volt az első nagy cég, amely jelezte: ha a nyílt forráskódú Androidot nem is lehet elvenni az ellenségesnek bélyegzett cégtől, a fizetős szolgáltatásait (Youtube, Gmail, Chrome, Térkép vagy a Play Store) többé nem teszi elérhetővé a cég okostelefonjain. A Google azért adott egy 90 napos határidőt a cégnek, de az augusztus közepétől gyártott Huawei telefonokon már biztosan nem lesznek Google-alkalmazások.

A Huawei tiltását később több amerikai csipgyártó cég is bejelentette, a Reuters pedig most arról ír, hogy a Facebook is csatlakozott az eseménysorozathoz, és többé nem engedélyezi a Facebook mobilalkalmazásainak (Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp) előtelepítését a Huawei készülékeire. A Facebook még türelmi időt sem ad a kínaiaknak: amelyik telefon még nem hagyta el a gyárat, azon már nem lesznek Zuckerberg-appok.

Akinek Huawei telefonja van, az megnyugodhat, visszamenőlegesen a Facebook sem szeret intézkedni, úgyhogy a már forgalomban lévő készülékeken maradnak az alkalmazások, amikhez a Facebook továbbra is rendelkezésre bocsát frissítéseket.

photo_camera Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Bár a Facebook csak az előtelepítés lehetőségét vonta meg a kínai cégtől, a Google Play Store-ból egyelőre le lehet tölteni az új készülékekre is a cég appjait, legalábbis amíg le nem jár a Google türelmi ideje. Ez tovább gyengítheti a tavaly rekordévet futott Huawei mobilpiaci helyzetét, ugyanis hiába állítja a cég, hogy készült az amerikai lépésekre, ennek jelét egyelőre nem látni, az európai és ázsiai vásárlók pedig a Reuters szerint a cég körüli bizonytalanságok miatt egyelőre kerülik a márkát.

Eközben a Google, bár a kereskedelmi háború miatt belement a játszmába, már próbál kihátrálni belőle: a Financial Times szerint a cég arra figyelmeztette a Trump-adminisztrációt, hogy ha nem engedi a Google-nek a Huaweijel való üzletelést, akkor a kínai cég kifejleszti a saját operációs rendszerét az Androidra alapozva, ami valószínűleg sokkal instabilabb lesz, ezért könnyebb lesz feltörni – az amerikai oldal pedig eleve az állítólag kémkedésre lehetőséget adó hardveres és szoftveres megoldások miatt fúj a Huaweire.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás