Megfosztja a Google a Huaweit a Gmail-től és a Youtube-tól is

2019.05.20. · gazdaság

Május 15-én az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről szóló rendeletet írt alá Donald Trump elnök. A jogszabály széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. 

A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a Google ennek értelmében felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel: a kínai mobilgyártó csak a szabadon elérhető nyílt forráskódú fejlesztésekhez férne hozzá, és innentől elveszíti a jogot az Android ezután kiadott verzióinak használatához. 

A BBC úgy tudja, hogy az év hátralévő részében piacra kerülő készülékekről elérhetetlen lesz a Gmail, a Google Maps, a Youtube és maga a Play áruház is – a következő telefonokra tehát semmi ilyesmit nem lehet majd telepíteni. 

Ugyanakkor a már használatban lévő eszközök a Google egy szóvivője, illetve az Android Twitter-oldalon közöltek szerint továbbra is használhatják ezeket az applikációkat, és megkapják a frissítéseket is.

link Forrás

A Bloomberg szerint ennél is jobban megviselheti Huaweit, hogy Trump rendelete miatt az amerikai csipgyártók is beszüntetik az együttműködést. Erre készül a hírek szerint az Intel, a Qualcomm, a Broadcom és a Xilinx, márpedig az ő termékeik nélkül kérdéses, hogy a kínai cég hogyan tudja fenntartani működését. 

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás