Közös érdeklődés alapján barátkoznak a hím delfinek, majdnem, mint a férfiak

2019.06.13. · tudomány

Egy friss tanulmány újabb érdekes jelenséget járt körbe a delfinek összetett szociális életéből: úgy tűnik, közös érdeklődés alapján barátkoznak, ahogy sok ember is teszi. 

A hím állatok táplálékszerzés közben szeretnek csapatba állni, és azokat a társaikat preferálják, amelyek erre hasonló eszközt használnak – derült ki a nyugat-ausztráliai Shark Bay öbölben végzett megfigyelésekből.

A svájci, ausztrál, brit és amerikai egyetemekről érkezett kutatók 124 hím indiai-óceáni palackorrú delfinről (Tursiops aduncus) gyűjtöttek adatokat kilenc éven át, a Shark Bay-i populációra ugyanis különösen jellemző az eszközhasználat magas szintje. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy tengeri szivacsot tűznek az orruk végére, hogy kipárnázzák az érzékeny testrészt, miközben a tengerfenéken kutatják a halakat. 

link Forrás

A kutatók megfigyelték, hogy a hím állatok közül a szivacsozók szívesen társultak, mégpedig a táplálékszerző technika iránti közös érdeklődésre alapozva. Azok, akik így táplálkoztak, több időt töltöttek egymás társaságában, mint azokkal, akik nem. 

„A szivacsozás időigényes és nagyrészt magányos tevékenység, ezért hittük azt sokáig, hogy a Shark Bay-i hím delfinek nem fecsérlik az időt arra, hogy egymással haverkodjanak” – írta a tanulmány szerzőinek egyike, Simon Allen a Bristoli Egyetem Biológiai Intézetéből.

2007 és 2015 között 13 szivacsozó és 24 nem szivacsozó delfint követtek figyelemmel, amiből kiderült, hogy nemcsak a szivacsozók vonzódtak egymáshoz, hanem a nem szivacsozók is szövetségeket kötöttek, és mindkét csoport tagjai ugyanannyi időt szántak arra, hogy a preferált barátaikkal lógjanak.

photo_camera Shark Bay – ahol a delfinbrománcok köttetnek Fotó: DEICHMANN-ANA/ONLY FRANCE

Ezt a fajta kötődési módot a Shark Bay nőstény delfinjeinél is leírták már 2012-ben. A Georgetown Egyetem viselkedési ökológusa, Janet Mann arra jutott, hogy leginkább a nőstények folyamodnak a szivacsvédős táplálékszerzés módszeréhez, mivel a borjúnevelgetés hosszú éveiben hatékonyabban zsákmányszerzőként kell fellépniük, és az igazán csak szivacsos orral feltérképezhető sziklakörnyéki vizek gazdagabb zsákmánnyal kecsegtetnek.

A most publikált kutatás arra jutott, hogy a hím delfinek között kialakult kötelékek akár évtizedekig kitartanak, sőt még a párzási sikereikben is szerepet játszanak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás