Tudományos áttörés: élvezetes vízi szexre utal a delfincsikló felépítése

2019.04.09. · tudomány

Régóta tényként kezelik, hogy a delfinek az emberekkel együtt azon kevés faj közé tartoznak, amelyek egyedei a puszta gyönyör kedvéért is élnek szexuális életet. A hasonló állítások elsősorban azon a megfigyelésen alapulnak, hogy a delfinek egész évben párosodnak, pedig a nőstények csak az év néhány hónapjában termékenyek. Jó lenne persze megkérdezni erről magukat a delfineket, de ez természetesen lehetetlen, már csak az ember-állat nyelvi gát miatt is. Ám a nőstény delfinek szaporító szervei önmagukért beszélnek – hangzott el egy kísérleti biológiai konferencián a múlt hét végén a floridai Orlandóban.

Dara Orbach, a massachusettsi Mount Holyoke College tengerbiológus kutatója az eseményen mutatta be a palackorrú delfinek csiklójáról szóló vizsgálatainak előzetes eredményeit (a témában eddig nem sok hasonló tudományos munka készült). Szerzőtársásval, Patricia Brennannal arra jutottak, hogy a delfincsiklót az emberi klitoriszhoz hasonlóan több idegköteg hálózza be. Mivel párzás közben a delfinklitorisz elérhető marad, függetlenül attól, hogy hím milyen pozíciót vesz fel, valószínű, hogy szerepet játszik a gyönyörben – állítja Orbach.

A két biológus 11 olyan delfin szaporító szerveit vizsgálta, amelyek természetes halált haltak, és testüket a partra mosta a víz. A minta tehát kicsi, viszont borjaktól idős példányokig többféle korosztályt képvisel a nőstény palackorrúakból. Először egészében tanulmányozták a delfinek csiklóját, majd további vizsgálatokkal azonosították az összes szövettípust. Kortól függetlenül a palackorrúak csiklója erektilis szövetből, vérerekből, izmokból és idegkötegekből áll, emellett egy kemény, porcszerű, elasztin nevű szövettípust is tartalmaz, amely Orbach szerint azért felel, hogy a vért az erektilis szövetbe koncentrálja.

Bár ez a morfológiai jelleg önmagában nem bizonyítja, hogy a delfinek a gyönyör kedvéért is párzanak, de bővíti azon bizonyítékok sorát, amelyek arra utalnak, hogy a szex a delfinek számára is több puszta reprodukciós aktusnál.

link Forrás

Megmutatják, ki a főnök

A szexnek számos egyéb funkciója is lehet a delfineknél, a szociális tanulás eszköze, a hierarchia-sorrend kialakításának alapja lehet, sőt a hímek a csoportos nemi erőszaktól sem riadnak vissza, mint nemrég etológusok megfigyeléseiből kiderült. A hím borjak gyakorta párosodnak a saját anyjukkal, és sokszor kerül sor homoszexuális aktusra is, ami Orbach szerint arról is szólhat, hogy a hímek megmutatják a többieknek, ki a főnök.

Orbach és Brennan még nem bocsátotta még nem küldte el szakmai recenzióra a tanulmányt, egyelőre várnak, hogy további delfintetemekkel bővüljön a minta. Az eddig tanulmányozott 11 delfincsikló annak a több mint 300 darabos gyűjteménynek a része lett a Mount Holyoke College-ban, amely tengeri emlősök szaporító szerveit tartalmazza.

A nőstények reproduktív anatómiáját az állattanban hagyományosan alulkutatják, a legtöbb vizsgálat a pénisz morfológiájával foglalkozik, részben persze azért, mert a pénisz mint külső szerv egyszerűbben tanulmányozható. Az elmúlt tíz évben fordult több kutató figyelme az állati vaginák felépítése felé, és kiderült például az is, hogy a bálnák, delfinek és disznódelfinfélék hüvelye egy extra redőt is tartalmaz, ami például az emberi fajra nem jellemző. Hogy ennek mi a rendeltetése, egyelőre rejtély.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás