Orosz segítséget kérnek a vietnamiak Ho Si Minh újrabalzsamozásához

2019.06.21. · tudomány

Bár a vietnami balzsamozók szakmájuk mesterei, szükség van az orosz szakértők segítségére az 1969-ben elhunyt Ho Si Minh bebalzsamozott testének esedékes állagmegóvásához – adta közre a Reuters.

A tudósítás szerint a Vietnami Demokratikus Köztársaság első elnökének holttestét eredetileg a moszkvai Lenin-mauzóleum (Мавзоле́й В.И. Ле́нина) munkatársai tartósították. A Vlagyimir Iljics Lenin földi maradványait 1924-ben tartósító eljárást  hétpecsétes titokként őrizték a szovjet időkben, a kínai, észak-koreai és vietnami vezetők bebalzsamozását is a Moszkvából delegált stábok végezték a baráti segítségnyújtás jegyében.

Ho Si Minh bebalzsamozott teste az 1969-es gyászszertartáson
photo_camera Ho Si Minh bebalzsamozott teste az 1969-es gyászszertartáson Fotó: AFP

A Szovjetunió 1991-es összeomlása után az oroszok fizetős szolgáltatássá tették az állagmegóvó újrabalzsamozást, pénzt kérve a speciális, titkos összetételű balzsamozó anyagokért is. Ho Si Minh Hanoiban álló mauzóleumának szakértői a Reuters szerint időközben analizálták a vegyszerek összetevőit, és rekonstruálták az eredeti titkos koktélt is, de a július első napjaiban kezdődő állagmegóvó kezelést végző tudományos testületbe, biztos, ami biztos, meghívták a moszkvai kollégákat. 

Arról nincs információ, hogy milyen állapotban van az egykori államfő múmiája. Annyi bizonyos, hogy a Hanoiba érkező külföldi politikusok közül Donald Trump, amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai pártfőtitkár is ellátogatott a mauzóleumba, de arról nem készült nyilvános felvétel, hogy a Ho apó földi maradványait őrző üvegvitrinnél is jártak volna.  

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás