Az eszközei és a gyomra tartalma alapján derült ki, hogy nézett ki Ötzi, a jégember utolsó 48 órája

2018.06.22. · tudomány

Az Olaszország és Ausztria határán, az Alpok egyik gleccserében megtalált, 5300 éves hauslabjochi ember, azaz Ötzi 1991-es felfedezése óta már rengeteg téren segített a kutatóknak jobban megérteni a rézkori társadalom életvitelét – elemezték már a 61 tetoválását és a gyomrának tartalmát is. Vadkecske és búza.

Most épp a szintén kivételesen jó állapotban fennmaradt eszközkészletét vizsgálták meg alaposan olasz és osztrák tudósok, az eredményeket pedig az amerikai PLoS One-on tették közzé – az eszközök leírás mellett az új elemzés segítségével tisztább képet kaptak Ötzi utolsó 48 órájáról, így a halálához vezető útról is.

photo_camera Ötzi rekonstrukciója a bolzanói Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban Fotó: Markus C. Hurek/dpa Picture-Alliance/AFP

Ursula Wierer, a firenzei Soprintendenza Archeologia régésze Ötzi eszközei (tőr, íj, tűzkőpengék, gyújtótapló stb.) alapján a Gizmodónak számolt be a kutatás eredményeiről. Korábban úgy tartották, hogy Ötzi kovakövei egyetlen észak-olaszországi területről, a Lessini-hegységből származtak, az új analízis szerint viszont a hat eszköz alapját szolgáló köveket legalább három régióból importálták, mindet a férfi 40-70 kilométeres környezetéből. Ez azt jelenti, hogy a különböző falvakat különböző kovakövekkel látták el, és hogy nagyobb távolságokban is tartották a kapcsolatot a kora rézkori emberek.

Az eszközökön látható kopások és törések alapján azt is megállapították, hogy Ötzi egy nem közepesen ügyes, jobbkezes férfi volt, illetve hogy a tőrét valószínűleg státuszszimbólumként hordta az övén, mert a törött hegye ellenére kismértékű elhasználódást láttak rajta. A többi, tartóedényükben együtt megtalált eszköz azonban a használhatatlansághoz közeli állapotban voltak, és ez azzal együtt, hogy csak a legalapvetőbb eszközökkel rendelkezett, Wierer szerint arra utal, hogy a férfi nem lehetett jó társadalmi helyzetben.

A kutatók az Ötzi gyomrában talált étel tartalmazta pollen alapján a jégember utolsó két napjának eseményeit is fel tudták vázolni.

Ötzi utolsó órái
photo_camera Ötzi utolsó órái Forrás: PLoS One

Ezek szerint körülbelül 33 órával (55-14 óra) a halála előtt a 2500 méter magas hegyen étkezett, a déli lejtőn keresztül néhány óra alatt leért a völgybe, ahol legalább 24 órával a halála előtt egy incidensbe keveredett. „A konfliktust több sérülés jelzi a múmia testén, ezek közül a legegyértelműbb a jobb kezén található mély seb, amit egy olyan pozícióban szerzett, ami önvédelemre utal” – mondta Wierer, aki szerint a 24 órás határt a seb már elinduló gyógyulási folyamata alapján tudták megállapítani.

A völgyben valószínűleg eszközöket, vagy eszközök készítéséhez szükséges alapanyagokat gyűjteni indult, de az érkezését a jobb hüvelyk- és mutatóujja közötti vágás alapján nem nézték jó szemmel. Ez után menekülhetett vissza a hegyre, ahol még halála előtt 4-5 órával tudott egyszer étkezni, aztán hátulról vállon lőtték egy nyíllal.