Ész Ventura: Lehetséges?

58. feladvány: Felismerhető számjegyek

Egy digitális kijelző az alábbi számjegyeket használja. Lehetséges az, hogy elromlik az egyik pálcika, és annak ellenére, hogy soha nem világít (semelyik helyiértéken), továbbra is felismerhetők maradnak a számjegyek? És az lehetséges, hogy egyszerre két pálcika is elromlik, de még mindig felismerhetők a számjegyek? Hány pálcika romolhat el maximum, hogy még felismerhetők legyenek a számjegyek?

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes indoklással együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén több kategóriában is nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: július 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.

Gigantikus gátszakadás vagy becsapódó üstökös okozta a jégkorszakot 12 800 évvel ezelőtt?

A hirtelen klímaváltozáshoz vezető folyamatok vagy események világos megértése nemcsak elméleti szempontból érdekes, hanem az emberi civilizációt fenyegető globális felmelegedés miatt is, hogy jobban értsük, miként reagálnak bolygónk rendszerei különböző behatásokra. Ehhez pedig a földtörténetnél jobb útmutató nem áll rendelkezésünkre.