Apokaliptikus vihar söpört végig a Halkidikí-félszigeten, hat turista meghalt

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Legalább hat turista vesztette életét csütörtökre virradóra a Görögország északi részén található Halkidikí-félszigeten a heves jégesők, szélviharok és esőzések miatt. 

A kelet-európai turisták kedvelt üdülőhelyén egy cseh házaspár akkor halt meg, amikor lakókóautójukat a tomboló széllökések felborították.

Egy lakókocsi roncsai azon a tengerparton, ahol a cseh házaspár meghalt.Fotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

Az MTI szerint egy orosz férfinak és a fiának az életét egy kicsavart fa oltotta ki Potídea városában. Egy román nőt és egy nyolcéves gyereket pedig a leszakadt tetőelemek ütöttek agyon Néa Plagiában egy étteremben.

A vihar előtti napokban rendkívül meleg volt a régióban, napokig 37 Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket mértek.

Nea Plagia apartmanjai a vihar utáni reggelFotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

A tűzoltóság szerint húszan kerültek kórházba az ítéletidő miatt. Egy klinika viszont azt közölte, hogy 60-70 embert is el kellett látniuk, többnyire csonttörések miatt.

A Halkidikí-félszigeten jelenleg több tízezer, főleg kelet-európai államokból érkezett turista üdül.

Vihar utáni életkép Nea Plagia strandjánFotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

Az ítéletidő a szárazföldet sem kímélte. A félszigettől észak-keletre fekvő Thesszaloniki városára is lecsapó vihar villámait az alábbi videó szemlélteti:

Olaszországban egy nappal korábban csapott le váratlanul egy hasonlóan durva vihar, de ott nem követelt halálos áldozatokat, az almányi méretű jégdarabokkal járó jégverés azonban rendkívüli pusztítást okozott. 

A héten az Adriai-tenger horvát partvonalát is viharok szaggatták, a magyarok által is sűrűn használt Zágráb-Rijeka autópályán vasárnap sokan egy felüljáró alá húzódtak, hogy megkíméljék kocsijukat a jégveréstől:

További időjárással kapcsolatos híreink a héten: