Házak és autók tetejéről mentették az embereket, akkora eső zúdult Washingtonra

2019.07.09. · tudomány

Amerikai idő szerint hétfő reggel óriási vihar csapott le az amerikai főváros környékére: a Weather.com szerint Maryland és Virginia egyes részeire egy óra alatt egy hónapnyi esőmennyiség zúdult. Az özönvízszerű esőzés elöntötte az utcákat, a Washington körüli körgyűrűn és a környék vasútvonalain több órára megállt a forgalom.

link Forrás

A washingtoni tűzoltóság a Potomac folyó partján álló házak tetejéről mentette az embereket, az autókban rekedt, vagy az autók tetejére menekült sofőröket és utasokat pedig helyenként csónakkal kellett megközelíteni. A virginiai Fairfax megye tűzoltói 55 bejelentést kaptak, köztük szintén háztetőre menekült emberektől, és bár sérülésekről nem tettek bejelentést, több mint hatezren maradtak hétfőn áram nélkül.

Az amerikai meteorológiai szolgálat, az NWS helyi kirendeltsége szerint a vihart lassan mozgó, heves zivatarok összessége okozta. A zivatarok egy meleg, nedves légtömeggel érkeztek, amely Virginia állam északi csücskében, Nyugat-Virginia határánál alakult ki, onnan vonult délkeleti irányba, a főváros felé.

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

„Több beszámolót kaptunk 75-130 milliméteres, és még annál is nagyobb esőzésekről a régióban, a nyugat-marylandi Frederick városától Washingtonig” – mondta az NWS virginiai központjának munkatársa, Cody Ledbetter a Live Science-nek. A meteorológus szerint az özönvízszerű eső gyorsasága volt az áradás oka:

„Alig két óra alatt leesett az egész. A talajnak esélye sem volt tartani a lépést vele, túl gyorsan esett ahhoz, hogy magába szívjon bármennyit is. Így gyakorlatilag egyből a patakokba, folyókba ömlött, amitől nagyon gyorsan megemelkedett a vízszint, és elöntötte az utakat.”

link Forrás

Ledbetter szerint viszont jó hír, hogy az ilyen hirtelen áradások hatásai már órákon belül el is tűnnek, az eső végeztével ugyanis a hatalmas víztömeg viszonylag gyorsan visszaáramlik a folyókba.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás