Lángolnak az erdők, sorra dőlnek a melegrekordok Alaszkában

2019.07.08. · tudomány

Hőhullám sújtotta a múlt héten Alaszkát, az USA legészakibb tagállamát, amely részben az Északi sarkkörön túl fekszik. Több helyen hőmérsékleti rekordok dőltek, köztük az állam legnépesebb városában, Anchorage-ban is.

A szokatlan szárazság miatt erdőtüzek lobbantak fel Alaszka déli nyúlványában, a Swan Lake-nél, és vasárnapra a füst elérte Anchorage-et, aminek a levegőjét egészségtelenné nyilvánították. Több természetvédelmi területet lezártak a hatóságok, hogy megakadályozzák a tűz terjedését. 

A 300 ezer lakosú városban korábban 30 Celsius-fok alatt, 85 Fahrenheit-fok volt a hőségrekord, csütörtökön azonban 32 fokot (90 Fahrenheit) mértek a repülőtéren délután 5-kor. Az állam déli részének egyéb területein is abszolút rekordok dőltek, Anchorage-ben pedig még július 8-án is 85 Fahrenheitnél tetőzik a hőmérséklet az előrejelzés szerint (melegebb lesz tehát, mint például Budapesten), igaz, utána lehűlés kezdődik.

photo_camera Kánikula a gleccseren Fotó: Lance King/AFP

Az abszolút alaszkai hőségrekord ugyanakkor nem került veszélybe. 1915-ben az állam északkeleti részén található Fort Yukon településen mértek 100 Fahrenheitet, csaknem 38 fokot.

photo_camera Előkerültek a supok is egy Anchorage melletti fjordban. Fotó: Lance King/AFP

A meteorológusok egy olyan jelenséggel (heat dome, kb. 'hőkupola') magyarázzák a forróságot, amikor az óceán fölött felmelegedett levegőt foglyul ejti a légkör a szárazföld fölött. A magas nyomású légköri áramlás ilyenkor, mint egy kupola vagy sapka, valósággal odaszögezi a felszínhez a meleg levegőt. Ilyen feltételek között előszeretettel alakulnak ki hőhullámok.

Az Amerikai Óceanográfiai és LégköriHivatal (NOAA) egyik programjában kutatók megvizsgálták a hőségkupolák kiváltó okait, és arra jutottak, hogy a fő eredő, ha az előző télen hirtelen vagy fokozatosan megnövekszik a Csendes-óceán hőmérséklete a trópusi területeken.

photo_camera A NOAA magyarázó ábrája a hőkupola jelenséghez Fotó: NOAA

Az alaszkai hőségrekordokat okozó magas nyomású légköri zóna ezen a héten várhatóan északra húzódik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás