Megtalálták a tenger leghangosabb állatát – egy férget

2019.07.20. · tudomány

A Leocratides kimaraorum nevű féreg a tenger mélyén, 85-170 méteres mélységben található szivacsokban él, és sajátos rekordot tudhat a magáénak, ez ugyanis az egyik leghangosabb állat a tengerben. 

A férgek akár 157 decibeles hangokat is képesek kiadni, amire a kutatók egészen véletlenül jöttek rá: A. Richard Palmer, az Albertai Egyetem tengerbiológusa szerint a 2017-ben felfedezett faj egyedeit nem emiatt vizsgálták, de felfigyeltek a csettintésszerű zajokra. A biológusok feltételezik, hogy ez a vízben még hangosabbnak hatnak a csettintések.

photo_camera A csodálatos Leocratides kimaraorum Fotó: Cell

Palmer szerint különösen meglepő, hogy ezeket a hangokat épp egy féreg adja ki: a faj tagjai még a háromcentis hosszt sem érik el, áttetszőek, és igen harciasak. Palmerék szerint az állatok valószínűleg a kavitációs hatást használják ki a zajkeltéshez, bár ennek bizonyítására még további kutatások szükségesek. Ahogy azt is vizsgálják még, hogy miért adják ki ezeket a hangokat. A tengerbiológusok feltételezése szerint valószínűleg a területüket védik, ezért ordítanak egymásra, de nem zárják ki azt sem, hogy a különös szokás egyéb kommunikációs célokat szolgál.

Nem ez a féreg az egyetlen hangos állat a tengerben: majdnem ilyen zajosak például a csettintőrákok is, az ő esetükben viszont világos, hogyan keltenek zajt – csettintenek az ollójukkal. Egy 2017-ben felfedezett fajuk ezzel kábítja el a zsákmányául szolgáló kis halakat, a fajt emiatt nevezték el a Pink Floydról (Synalpheus pinkfloydi), a zenekarról ugyanis úgy hírlik, hogy egy londoni koncertjükön olyan hangosan játszottak, hogy a közeli halastó összes lakója felfordult tőle. 

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás
link Forrás