A hónap végén nyugdíjba vonul a világ legrégebben működő webkamerája

A San Franciscó-i Állami Egyetem oktatástechnológiai tanszékének kísérleti projektjeként az egyetemi kampusz aktuális időjárási viszonyairól tudósított az a Ködkamera (Fogcam) nevű berendezés, amely negyedszázad szolgálat után augusztus 31-én befejezi működését – olvasható a világ legrégebben működő webkamerájának honlapján.

A karbantartásoktól eltekintve 1994 óta folyamatosan működő, a programozóhallgatók oktatását segítő eszköz ugyan még jó állapotban van, de a San Francisco Chronicle híroldala, az Sfgate beszámolója szerint az egyetemi költözések, átépítések miatt már nem maradt számára megfelelő hely. 

A 25 éve folyamatosan működő Fogcam egyik legfrissebb képe augusztus 21-érőlForrás: fogcam.org

A 25 éve működő Fogcam ugyan a világ legrégebben működő webkamerája, de nem a legelső. Az ugyanis az 1993-tól a Cambridge-i Egyetem számítástechnikai laborjának kávéfőzőjét figyelő, a hálózati struktúrák tesztelésére rendszeresített kamera volt. A technológiatörténetben az egyetemi nevezéktan alapján a Trójai szoba kávéfőzője néven ismertté vált eszköz 2001-ig működött.

Kapcsolódó cikkeink:

Kitört az I. Nagy Streamingháború

Minden bizonnyal vége a Netflix egyeduralmának, az HBO és az Amazon mellé pedig özönlenek a vetélytársak: az Apple és a Disney novemberben indította el online film- és sorozatstreamelő szolgáltatását, de aztán jönnek a nagy stúdiók, és viszik magukkal a Jóbarátokat és az Office-t is a Netflixről.