A tengeri szemét és a halászhajók gyilkolják a bálnákat Anglia partjainál

2019.09.06. · tudomány

4896 tengeri emlős teteme sodródott  a brit szigeteken partjaira 2011 és 2017 között. Az utolsó évben ez minden korábbinál többet, összesen ezer bálna-, delfin és fókahullát jelentett – osztotta meg a BBC a cetfélék angliai pusztulásának okait vizsgáló, 1990-ben létrehozott Cetacean Strandings Investigation Programme (CSIP) legfrissebb adatait.

A több mint ezer tetem patológiai vizsgálata alapján a tengerbiológusok azt állítják, hogy minden negyedik delfin halálát a testük köré tekeredő halászhálók okozták, a pusztulások zöme azonban több okra vezethető vissza, amelyek mindegyike valamiféle emberi tevékenység következménye. 

A halászat és a kereskedelmi, illetve hadi hajózás által okozott közvetlen sérülések és a tengeri zajszennyezés mellett a vegyi anyagok által keltett környezetszennyezés jelentősen növeli a tengeri emlősök mortalitását. A CSIP a poliklórozott bifenilek (PCB) egészségkárosító hatását nevezi meg az elsők között. Ezeket a vegyületek használják dielektromos folyadékként transzformátorokban és kondenzátorokban, hidraulikus folyadékként a legkülönfélébb emelőszerkezetekben, emellett festékek, ragasztók, tömítő-, kenő- és szigetelőanyagok, illetve portalanító és vízálló szerek és NCR (nem széntartalmú) másolópapírok gyártásánál is bevált adalékanyagok.

Patológusok vizsgálják egy ámbráscet tetemét 2016 februárjában a kelet-angliai Norfolk tengerpartján
photo_camera Patológusok vizsgálják egy ámbráscet tetemét 2016 februárjában a kelet-angliai Norfolk tengerpartján Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

A CSIP szakértői szerint a világóceánokban lebegő, évről évre exponenciálisan növekvő mennyiségű sok millió tonnányi műanyagszemét egy része is a tengeri emlősök tápcsatornáiban végzi, a plasztikmérgezés így szintén  a vezető halálokok között van.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás