Greta Thunberget élő lelkiismeret díjjal tüntették ki Amerikában

Az Amnesty International amerikai szervezete Greta Thunberget, a 16 éves svéd klímaaktivistát tüntette ki az idei Lelkiismeret nagykövete díjjal.

Thunberg augusztus végén az Atlanti-óceánt egy napelemes vitorlással átszelve érkezett meg az Egyesült Államokba, azóta klímatüntetéseken vett részt, aktivistákkal beszélgetett, szerepelt egy sor műsorban, cikkekhez nyilatkozott.

Az elismerést nemcsak ő, hanem az indoklás szerint „minden, a jövőjéért félelem nélkül harcoló fiatal” kapja – azért a jövőért küzdenek, „amiben biztosnak kellene lenniük, de ahogy most kinéz, nem lehetnek”. A szervezet szerint a Fridays for Future mozgalmat bő egy éve létrehozó Greta „különleges vezetői képességekkel és bátorsággal küzd az emberi jogokért”.

Greta Thunberg és Kumi Naidoo a hétfői díjátadónFotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Az Amnesty International főtitkára, Kumi Naidoo, aki tinédzserként maga is az apartheid ellen küzdött a Dél-afrikai Köztársaságban, azt mondta, a politikusok sokat tanulhatnának a mai fiataloktól, és reméli, hogy a díj másoknak is kedvet csinál, hogy csatlakozzanak Thunberg céljaihoz. „A gyerekek felnőttként viselkednek, miközben számos meglett politikus és cégvezető úgy viselkedik, mint egy gyerek” – jegyezte meg.

Amikor Thunberg augusztus 29-én partot ért New Yorkban, újságíróknak azt mondta, érdekes, hogy mindig Donald Trump klímaszkeptikus amerikai elnökről kérdezik, akit egyébként arra sürgetne, hogy hallgasson a tudományos álláspontra. „De ha senkinek sem sikerült meggyőznie erről, miért pont nekem sikerülne?” – kérdezte Thunberg, aki amerikai útján épp ezért csak arra koncentrált, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a klímaválság fenyegetésére.

Fotó: ERIC BARADAT/AFP

Thunberg hétfőn Washingtonban beszélt a klímakatasztrófa lehetséges következményeiről, szombaton pedig 500 másik tinédzser aktivista részvételével megtartják az első Fiatalok Klímacsúcstalálkozóját az ENSZ New York-i központjában.   

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Fűt-fát ígért a kampányban, de valóban környezetbarátabb és zöldebb lesz Budapest Karácsony Gergely alatt?

Még hivatalba sem lépett Budapest új főpolgármestere, legfontosabb kampányígéretei közül már kettő is veszélybe került. Úgy tűnik, a dugódíjat nem lesz olyan egyszerű bevezetni, mint elsőre tűnt, a Liget projekt építkezéseinek leállítása pedig elvben jól hangzott ugyan, de a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyulhat. Mit ígért Karácsony a kampányban, és mit sikerül vajon betartani?

A klímakatasztrófa is egy biznisz, ami tökéletesen illeszkedik a kapitalizmus logikájába

Azzal, hogy az éghajlatváltozás kiváltóiként az államközi testületek és a média is következetesen az emberiség egészére mutogat, nemcsak a valódi felelősök ússzák meg, hanem a hatékony óvintézkedések is elmaradnak. Minél súlyosabb a klímaválság, annál inkább megéri a klímakatasztrófába befektetni – állítják magyar és külföldi ökofilozófusok.