Greta Thunberget élő lelkiismeret díjjal tüntették ki Amerikában

2019.09.18. · gazdaság

Az Amnesty International amerikai szervezete Greta Thunberget, a 16 éves svéd klímaaktivistát tüntette ki az idei Lelkiismeret nagykövete díjjal.

Thunberg augusztus végén az Atlanti-óceánt egy napelemes vitorlással átszelve érkezett meg az Egyesült Államokba, azóta klímatüntetéseken vett részt, aktivistákkal beszélgetett, szerepelt egy sor műsorban, cikkekhez nyilatkozott.

Az elismerést nemcsak ő, hanem az indoklás szerint „minden, a jövőjéért félelem nélkül harcoló fiatal” kapja – azért a jövőért küzdenek, „amiben biztosnak kellene lenniük, de ahogy most kinéz, nem lehetnek”. A szervezet szerint a Fridays for Future mozgalmat bő egy éve létrehozó Greta „különleges vezetői képességekkel és bátorsággal küzd az emberi jogokért”.

Greta Thunberg és Kumi Naidoo a hétfői díjátadón
photo_camera Greta Thunberg és Kumi Naidoo a hétfői díjátadón Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Az Amnesty International főtitkára, Kumi Naidoo, aki tinédzserként maga is az apartheid ellen küzdött a Dél-afrikai Köztársaságban, azt mondta, a politikusok sokat tanulhatnának a mai fiataloktól, és reméli, hogy a díj másoknak is kedvet csinál, hogy csatlakozzanak Thunberg céljaihoz. „A gyerekek felnőttként viselkednek, miközben számos meglett politikus és cégvezető úgy viselkedik, mint egy gyerek” – jegyezte meg.

Amikor Thunberg augusztus 29-én partot ért New Yorkban, újságíróknak azt mondta, érdekes, hogy mindig Donald Trump klímaszkeptikus amerikai elnökről kérdezik, akit egyébként arra sürgetne, hogy hallgasson a tudományos álláspontra. „De ha senkinek sem sikerült meggyőznie erről, miért pont nekem sikerülne?” – kérdezte Thunberg, aki amerikai útján épp ezért csak arra koncentrált, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a klímaválság fenyegetésére.

photo_camera Fotó: ERIC BARADAT/AFP

Thunberg hétfőn Washingtonban beszélt a klímakatasztrófa lehetséges következményeiről, szombaton pedig 500 másik tinédzser aktivista részvételével megtartják az első Fiatalok Klímacsúcstalálkozóját az ENSZ New York-i központjában.   

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás