Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás ellen küzdő 16 éves svéd lányt

2019.03.14. · gazdaság

Nem fair, hogy a vezetők magángépekkel érkeznek Svájcba, hogy kényelmesen elbeszélgessenek a klímaváltozásról, miközben lényegében nem csinálnak semmit – mondta idén januárban a davosi Világgazdasági Fórumon Greta Thunberg svéd diáklány és klímaaktivista, akit három norvég parlamenti képviselő most Nobel-békedíjra jelölt. Thunbergnek az elmúlt fél évben talán mindenki másnál jobban sikerült ráirányítania a közvélemény figyelmét a várható klímakatasztrófára. Ebben szerepet játszhat az is, hogy 16 évével a svéd lány hitelesen tudja képviselni a ma felnövő és eljövendő generációk érdekeit a jelenkor egyéb irányú érdekeivel szemben

„A hatalmas mozgalom, amit Greta akcióba lendített, nagyon fontos hozzájárulás a békéhez” – indokolta választását a Baloldali Szocialista Pártban politizáló három képviselő egyike, Freddy Andre Oevstegaard, aki szerint a klímaváltozás fenyegetése egyre inkább hozzájárul a háborúk és fegyveres konfliktusok kirobbanásához.

Thunberg azzal került a címlapokra, hogy tavaly arra biztatta a diákokat: ne menjenek iskolába, hanem követeljenek az utcán gyorsabb és hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése érdekében. Az akció hamar túlnőtt Svédországon, és átterjedt más európai államokra. Március 15-én pénteken több mint 50 ország diákjai fognak kisétálni az osztálytermekből, hogy rávegyék a politikusokat a cselekvésre.

Greta Thunberg-figura egy múlt heti düsseldorfi klímatüntetésen. A báb a szülei generációjának egy-egy képviselőjét csípi fülön, a ruhájára pedig azt írták, „tegyetek valamit a klímakatasztrófa ellen!”.
photo_camera Greta Thunberg-figura egy múlt heti düsseldorfi klímatüntetésen. A báb a szülei generációjának egy-egy képviselőjét csípi fülön, a ruhájára pedig azt írták, „tegyetek valamit a klímakatasztrófa ellen!”. Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A szabályok szerint bármilyen norvég törvényhozó javasolhat személyeket a Nobel-békedíjra. A jelöléseket, amelyeket bármely ország politikusa leadhat, a svéd Nobel-díj bizottság nem kommentálja. A 2019-es díjra február 1-ig kellett leadni a jelölést, az idei díjra 300 másik embert, illetve szervezetet jelöltek. Ha Thunberg nyer, nem kell sokat utaznia a ceremóniára, ugyanis a díjátadót Stockholmban tartják, ahol ő is él a családjával. 

Thunberg a davosi Világgazdasági Fórumon világossá tette: célja, hogy a világ vezetői számára elsőrendű kérdéssé tegye a klímaváltozást. A fiatal aktivista vonattal érkezett, és sátorban szállt meg Davosban a -18 fokos hidegben. Többen is elkísérték, végül harmincnál is több aktivista táborozott le a városban, ahol szórólapokat osztogattak. 

Az aktivista azt reméli, hogy ha felhívja a problémára a figyelmet, több fiatal fog „dühbe gurulni”, ez az indulat pedig végül cselekvésre sarkallja őket, akár kicsiben, akár globális mértékben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás