Napelemes vitorlással kötött ki New Yorkban Greta Thunberg, aki már nem akarja meggyőzni Trumpot

2019.08.29. · gazdaság

Magyar idő szerint szerda délután, helyi idő szerint reggel 9-kor kikötött New Yorkban a Malizia II versenyvitorlás, fedélzetén a 16 éves Greta Thunberg svéd klímaaktivistával. 

A legendás manhattani kikötőben a sajtó és lelkes rajongók fogadták a világ diákságát egységfrontba tömörítő Fridays For Future (FFF) mozgalom Nobel-békedíjra jelölt élharcosát, aki 15 napnyi hajózás után az ENSZ szeptember 23-án kezdődő idei klímaváltozás-konferenciájára érkezett az Egyesült Államokba. 

Az élharcos és az őt köszöntők a kikötés után
photo_camera Az élharcos és az őt köszöntők a kikötés után Fotó: Atilgan Ozdil/Anadolu Agency

A 16 éves aktivista helyi idő szerint szerda hajnalban jelentkezett be a Twitterén, hogy már látja a parti fényeket.  

link Forrás

Kikötés után a lány újságíróknak azt mondta, érdekes, hogy mindig Donald Trump klímaszkeptikus amerikai elnökről kérdezik, akit egyébként arra sürgetne, hogy hallgasson a tudományos álláspontra. „De ha senkinek sem sikerült meggyőznie erről, miért pont nekem sikerülne?” – kérdezte Thunberg, aki ezért inkább most csak arra koncentrál, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a klímaválság fenyegetésére.

link Forrás

Thunberg tavaly az ENSZ katowicei klímacsúcstalálkozóján hívta fel magára a szélesebb közvélemény és a politikusok figyelmét, amikor a tizenéves aktivistáknak is teret adó szekcióban felszólalva keresetlen szavakkal számon kérte a világ politikusain a tutyimutyi felelőtlenséget és a diplomatikus időhúzást. 

A februári davosi Világgazdasági Fórumon Thunberg számon kérte a klímatervekről tanácskozó nemzetközi politikai eliten azt is, hogy a lehető legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó módon luxus magánrepülőkkel utaztak Svájcba, ahelyett hogy a helyváltoztatás valamelyik környezettudatosabb módját választották volna. 

A diáklány ezért is szelte át az Atlanti-óceánt hajóval. Bár ehhez az is kellett, hogy egy német üzletember rendelkezésére bocsássa az eredetileg a 2016–17-es Vendée Globe földkerülő szólóversenyre épített, napelemekkel és vízalatti áramfejlesztővel felszerelt 18 méter hosszú versenyjachtját, amelynek fedélzetén Thunberg édesapjával és egy filmes stábbal együtt eljuthatott Amerikába. 

A Thunberget szállító versenyvitorlás a New York-i kikötés előtt
photo_camera A Thunberget szállító versenyvitorlás a New York-i kikötés előtt Fotó: VANESSA CARVALHO/Brazil Photo Press

Az aktivista útja az interkontinentális repülő- vagy hajójáratokénál tagadhatatlanul nagyságrendekkel kevésbé terhelte meg a környezetet, vagyis Thunberg a lehető legkisebbre zsugorította saját utazási karbonlábnyomát.   

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás