Rendkívül ritka barna füzikét fogtak a madarászok Patakon

2019.10.14. · tudomány

A barna füzike (Phylloscopus fuscatus) a szibériai tajgán fészkelő faj, amely a telet Délkelet-Ázsiában tölti, épp ezért nagyon ritkán repül át Magyarországon, hiszen vonulásakor nem érinti Közép-Európát. Ugyanakkor akadnak olyan példányok, amelyek valamilyen okból más irányba indulnak el.

Ilyen lehetett az a példány is, amely a madármegfigyelések másfél évszázados történetében a nyolcadik alkalommal megfigyelt barna füzikét jelentette, ebből öt volt gyűrűzés és három terepi távcsöves megfigyelés – közölte az MTI.

A Nógrád megyei Patak község külterületén a 26. Európai Madármegfigyelő Napok keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai által befogott egyed gyűrűjére egy betű-szám-kombinációt írtak, ami az adatbázisokba is bekerül, így az online felületeken is követhető a madár élettörténete. A meggyűrűzött barna füzikéről Kína térségéből várnak információt.

Phylloscopus fuscatus, miszerint barna füzike
photo_camera Phylloscopus fuscatus, miszerint barna füzike Forrás: Wikipédia

Az MME honlapjának madárkatalógusa szerint a füzikék a verébnél jóval kisebb, fele-egyharmada méretű madarak, a levelek között mozognak, szinte soha nem láthatók, a laikusok ezért nem is nagyon ismerik őket, számos faja létezik és majdnem mind egyforma.

Kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás