Kertvárosi családi ház modelljét süllyesztették el a Temzében a klímatüntetők

2019.11.11. · tudomány

Egy tipikus brit vörös téglás kertvárosi ház modelljét úsztatták és süllyesztették el a Temze londoni belvárosi szakaszán vasárnap az Extinction Rebellion mozgalomhoz tartozó klímatüntetők. Követelésük, hogy a parlamenti politikusok iktassák törvénybe a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A kéménnyel és ereszcsatornákkal is ellátott ház mellett egy fehér mikrohullámú sütő is bukdácsolt a Tower hír közelében.

Az Extinction Rebellion akcióját megelőzően súlyos áradások történtek Közép- és Észak-Anglia egyes részein, miután a múlt heti viharok következtében 24 óra alatt lezúdult egyhavi csapadékmennyiség.

link Forrás

„Élő egyenesben láthatjuk, ahogy emberek élete pillanatok alatt odalesz a világon és az Egyesült Királyságban. Ha nem kezdünk el sürgősen tenni azért, hogy megállítsuk a biodiverzitás csökkenését, és elérjük a zéró kibocsátást, ezek a tragédiák súlyosbodni fognak” – írták az aktivisták közleményben.

Az akció aktualitását növelte az is, hogy egy októberben megjelent tanulmány szerint a part menti területeken élők közül 300 millió embert fenyeget közvetlenül a tengerszint emelkedése – háromszor többet, mint korábban becsülték.

photo_camera Pénteki kép a vízzel borított észak-angliai Rotherhamből Fotó: OLI SCARFF/AFP

A Climate Central nemzetközi klímakutató egyesület által készített tanulmány szerint London több része és Brit-szigetek alacsonyan fekvő parti területei is azok közé tartoznak, amelyeket süllyedés fenyeget, amennyiben nem építenek ki hatékony árvízvédelmi rendszert. Az Extinction Rebellion aktivistái szerint pedig „a kormány tagadása ellenére a nemzeti tragédia közelebb van a fővároshoz, mint valaha”.

A mozgalmat bő egy év alapították Londonban, azóta rengeteg látványos tüntetést és polgári engedetlenségi akciót szerveztek az Egyesült Királyságban és külföldön, hogy gyorsabb cselekvésre sarkallják a döntéshozókat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás