A szavak erejével indul az AGORA szabadegyetem

2019.11.12. · tudomány

A szavaknak, ahogy a könyveknek is, megvan a maguk sorsa. Ahogy Hannes Böhringer német filozófus írja: „a természetnél súlyosabb bánásmódban van része a nyelvnek. Államok és ideológiák tesznek erőszakot rajta (…). A politika a szavakért folytatott küzdelem, fogalmak és szóképek megszállása”. 

Többek között ezt az elképzelést vizsgálja Tompa Andrea író, szerkesztő és Ungvári Rudolf fogalomtér-kutató, író és publicista az AGORA szabadegyetem első előadásán november 15-én pénteken a Nyitott Műhelyben. A beszélgetésen részt vesz Mártonffy Marcell irodalomtudós, teológus és Tillmann J. A. filozófus is. 

A beszélgetés résztvevői arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon mit jelent a szavak és a megnevezés ereje egy olyan világban, ahol maguk a szavak is inflálódnak. Mit jelent a szó annak, aki a nyelvvel vagy a nyelvben dolgozik? Anyagként vagy a reflexiójuk tárgyaként kezelik a szavakat? Vajon érvényes a kevesebb több elve akkor is, ha szöveget állítunk elő? Mit jelent, amikor egy szó termékként kerül forgalomba?

Böhringer szerint a nyelv elválaszthatatlan az emberi állapottól, de annyira benne lakozunk a nyelvben, hogy torzítás nélkül nem is tudunk róla gondolkodni – de vajon igaza van-e abban, hogy maga a politika is a szavakért folytatott küzdelem? 

Jordan Peterson kanadai pszichológus szerint „a bátor és igaz szavak egyszerűsítik, megtisztítják, meghatározzák és lakhatóvá teszik a valóságunkat” - de az is kérdés, hogy vajon tényleg ekkora erejük van-e a szavaknak.

Az esemény médiapartnere a Qubit. A kerekasztal-beszélgetéseket havonta rendezik meg, az esemény a Facebookon itt található