Elon Musk elmagyarázta, miért törhetett be a bemutatón a törhetetlen üveg

2019.11.26. · TECH

Látványos kudarcot vallott a Tesla új járművének múlt csütörtöki bemutatóján a törhetetlen üveg: amikor demonstrálni akarták ellenállóképességét, és acélgolyókat vágtak hozzá, simán betört. A cég vezetője, Elon Musk vasárnap este a Twitteren tért vissza az ügyre, és elmagyarázta, szerinte mit hibáztak a Cybertruck bemutatója előtt.

A páncélüveggel (armor glass) felruházott járművel a cég a platós autók piacára akar betörni, az alapmodell ára 40 ezer dollártól indul.  

Amikor Franz von Holzhausen, a Tesla vezető dizájnere a bemutatón acélgolyókat vágott előbb az első, majd a hátsó oldalsó üveghez, golyónyomszerű lyukak jelentek meg az ablakokon, körülöttük repedések pókhálóival, és Musk, aki akkor annyit reagált, hogy „talán kicsit túl erős volt” a dobás, a továbbiakban a sérült autó előtt tartotta bemutatóját.

link Forrás

Musk a Twitteren azt írta, nem sokkal azelőtt, hogy Holzhausen megindította a támadást, ő egy nagy pöröllyel rávágott az ajtókra, hogy bemutassa, milyen erősek a jármű karosszériaelemei. Musk szerint a kalapács ereje megrepesztette az üveg alsó rétegét, ezért később az acélgolyók ahelyett, hogy lepattantak volna róla, betörték az ablakokat. „Előbb kellett volna az acélgolyó az üvegnek, és csak _utána_ rávágni a kalapáccsal az ajtóra. Majd legközelebb…” – írta Musk.

link Forrás

Az extra ellenálló acéltest Musk másik tweetje szerint azt is megmagyarázza, miért néz ki ilyen furcsán a Cybertruck (annyira furcsán, hogy mémek sokasága jelent meg róla).

link Forrás

A karosszéria vaskos, hidegen hengerelt rozsdamentes acélból készült, hasonlóból, mint a szintén Musk által irányított SpaceX rakétái, tehát nem a szokásos vékony, rugalmas acéllemezekből épül fel az autó. Az autóiparban általában nagy présgépekkel alakítják a kívánt formára a karosszériaelemeket, a Cybertruck elemeit azonban nem lehet présbe tenni, mert eltörnék a gépet.

link Forrás

Ezért hát a jármű dobozszerű külleme, ami miatt szagelszívótól az Apple retró egerein át Lara Croft melléig sok mindenhez hasonlították a bemutató óta eltelt napokban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás