Jön a Tesla Magyarországra

2019.08.26. · gazdaság

A Tesla végre Kelet-Európa felé veti tekintetét: az év végéig Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és Szlovéniából is lehet járműveket rendelni. A terjeszkedésről hírt adó Electrec arra számított, hogy Elon Musk vállalata csak az év vége felé teszi meg az erről szóló bejelentést. 

A Tesla már nagyjából elérhető Európában, de a cég több kisebb piacra még nem értékesített közvetlenül, illetve hivatalos szervizszolgáltatás sem volt elérhető ezekből a többnyire kelet-európai országokból. Az már májusban kiderült, hogy a Tesla Izlandon és Csehországban is megkezdi a közvetlen működést, a további, Magyarországot is érintő terjeszkedésről pénteken adtak hírt. 

link Forrás

Az elhanyagolt piacok közül állítólag Ukrajnából kezdeményezték tömegesen a Tesla-tulajdonosok, hogy a cég ott is telepítse meg szupertöltő- és szervizszolgáltatását, amire Musk már június végén hajlott

Bár a fenti tweet kifejezetten a Model 3 bevezetéséről szól, már a Model S-ekre és a Model X-ekre is fölveszik a megrendeléseket az említett piacokon. Lengyelországot leszámítva a felsorolt országokban nem működik Tesla-szerviz, de a jelek szerint egyet már tervbe vettek Budapesten. A térképen a szürke csavarkulcs ikonra kattintva azt írja ki a gép, hogy coming soon, azaz hamarosan.

photo_camera Illusztráció: Tesla

A teljes európai térképen látszik, hogy az elektromosautó-infrastruktúrát tekintve még létezik a vasfüggöny, de egy-két szupertöltő (a térképen piros villám jelzi) már Magyarországon is működik. Musk szerint egyértelműen a szupertöltők és a szerviz iránt a legnagyobb az igény a még meg nem hódított piacokon.

photo_camera Illusztráció: Tesla

Azokon a piacokon, ahol a Tesla hivatalosan nincs jelen (így például Magyarországon), az autósok külföldről szerzik be az elektromos autót, ami nem éppen a könnyebbik út. Lengyelországban például már akkor igen sokan érdeklődtek élénken a Teslák iránt, amikor a cég még évekre volt a betelepüléstől. A 38,4 milliós Lengyelország autópiaca dinamikusan növekedik, nemrég átlépte az évi eladások száma nemrég meghaladta az 500 ezret. A magyar autópiac jóval szerényebb, tavaly 136 ezer járművet helyeztek forgalomba. A román autópiac hasonlóan teljesít, Szlovéniában pedig kb. 70 ezer autót adnak el évente.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás