Az egzisztenciális, a klímasztrájk és a klímaválság lettek az év szavai

2019.12.05. · majom

A Dictionary.com szerint a 2019-es éve szava az existential, magyarul egszictenciális, vagyis létezésen alapuló. „Ez a szó elmélkedésre késztet arról, hogy kik vagyunk, és a kihívások tükrében mi a szerepünk, valamint emlékeztet arra, hogy van választásunk abban, miként válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket” – írták magyarázatként.

A szó elsőként a 20. század hajnalán bukkant fel, az egzisztencialista filozófiával szoros összefüggésben. A kierkegaardi előzményekre visszavezethető, Dosztojevszkij, Sartre és Camus regényeiben hangsúlyos dilemmákat boncolgató, Martin Heidegger nevével fémjelezhető filozófiai irányzat az emberi létezés önmagában való lényegét kutatta.

A CNN szerint azonban a fenyegetettség és krízis évében a választásnak – és az online keresésekben feltűnően gyakran felbukkanó szó népszerűségére – sötétebb értelmezés is adható. Az egzisztenciális melléknév ugyanis elsősorban olyan keresések környezetében bukkant fel, amelyek a klímaváltozással, a fegyveres erőszakkal és a demokratikus intézmények válságával foglalkoztak.

A Dictionary.com egyébként nem az egyetlen online szótár, amely évről évre kijelöli az adott évet leginkább fémjelző kifejezést. A Collins Dictionary a klímasztrájkot, míg az Oxford Dictionaries a klímaválságot választotta az idei év szavának.