Túlterheléses teszttel robbantotta fel legújabb rakétájának tartályát a NASA

2019.12.10. · TECH

Több mint két és félszer nagyobb nyomást hoztak létre a Space Launch System (SLS) rakéta üzemanyagtartályába az amerikai űrhivatal, a NASA mérnökei az alabamai Marshall űrközpontban december 7-én. 

A hivatalos közlemény szerint a tartály közel öt órán keresztül bírta a terhelést, ezután repedés keletkezett a külső borításon. A folytonossági hiány gyorsan növekedett, míg a rakéta szó szerint kidurrant. 

Az SLS főmérnöke szerint a tesztre azért volt szükség, mert a rendszerek túlterhelése számos, rendkívül hasznos fejlesztési információval szolgál. A tesztet nem nem folyékony és rendkívül gyúlékony hidrogénnel végezték, hanem nitrogénnel és hidraulikus kompresszor segítségével, de a tartály pontosan úgy viselkedett, ahogy azt tervezték. Az alábbi videón mindenesetre nem éppen szívderítő a látvány.

link Forrás

A felrobbantott szerkezet megegyezik az SLS rakéta valódi, 65 méteres tartályával. A tesztelt tankon nyomás- és mozgásérzékelők, hőmérők és nagy sebességű kamerák, illetve mikrofonok is rögzítettét az akciót.

A teszttartály kinyílt, mint a tubarózsa
photo_camera A teszttartály kinyílt, mint a tubarózsa Forrás: NASA

Az első szakadás 260 százalékos terhelésnél következett be, amely a számításoktól kevesebb mint 3 százalékkal tért el. A NASA rövidesen lezárja a 2024-re tervezett, Hold-expedíció, az Artemis-1 küldetés rakétájának funkcionális tesztelését.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás