A szavak ereje: videón az Agora nyitott egyetem kerekasztal-beszélgetése

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Telt ház előtt rendezték meg az Agora nyitott egyetem első kerekasztal-beszélgetését a Nyitott Műhelyben novemberben: a Szavak ereje címet viselő előadáson Ungváry Rudolf író, fogalomtér-kutató és Tompa Andrea íróval beszélgetett Tillmann József Attila filozófus és Mártonffy Marcell irodalomtudós. 

Az est első tanulsága az volt, hogy már magában az, hogy beszélhetünk a szavakról, egy kisebbfajta csoda, ehhez ugyanis az is szükséges, hogy egyáltalán megérthessük egymást. Az viszont ebből a szempontból már aligha csoda, ha mindennél egyszerűbben félre is érthetjük egymást, az pedig már egyenesen természetes, hogy a félreérthető kommunikációra sokan és sokféleképpen törekednek. Hazudni majdnem olyan egyszerű, mint egyáltalán beszélni.

A beszélgetésről készült felvétel itt megtekinthető, az Agora következő estje pedig a tudás helyzetéről szól majd január 10-én, pénteken, ugyancsak a Nyitott Műhelyben. A beszélgetésen Falus András immunológus, a Magyar Tudomány főszerkesztője, Wessely Anna szociológus, a BUKSZ főszerkesztője, Tillmann J. A. filozófus és Brys Zoltán, a LAM szerkesztője vesz majd részt. Az esemény médiapartnere a Qubit.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!