Moszkvában nem esett hó, ezért műhavat hordanak az utcákra

A moszkvai városvezetés mesterséges havat szór szét a belváros utcáin és a turisták által leglátogatottabb zónákban, mert a szokatlanul meleg időjárás miatt elmaradt a természetes hóesés.

Meteorológiai szakértők szerint 2019 volt Oroszország történelmének legmelegebb éve. Idén december 18-án 5,4 Celsius-fokot mértek Moszkvában, amivel 133 éves melegrekord dőlt meg; 1886 óta nem volt ilyen meleg az orosz fővárosban. A decemberi nappali középhőmérséklet általában mínusz 6 fok körül alakul, ehelyett a hőmérséklet szinte egész hónapban alig süllyedt 0 fok alá. 

Vladimir Semyonov orosz kutató szerint a globális felmelegedés miatt a híresen zord orosz tél is enyhülni látszik. 30 év alatt a moszkvai téli középhőmérséklet 4 fokkal emelkedett. A klímaváltozás következményeként ugyanakkor az adott évszakra nem jellemző, extrém időjárási jellemzők is gyakoribbá váltak. 2019-ben regisztrálták az ország elmúlt 100 évének leghűvösebb nyarát: a hőmérséklet augusztusban 12 fokra esett vissza.

Bár egy 2018-as orosz környezetvédelmi tanulmány szerint a klímaváltozás miatt hamarosan apokaliptikus viszonyok köszönhetnek az országra, az oroszok kevesebb mint fele gondolja, hogy a klímaváltozás komoly fenyegetést jelent a jövőre nézve, míg ez a szám Németországban 72, Görögországban pedig 90 százalék. Alekszej Kotov, a moszkvai Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Intézet professzora próbálja felhívni az ország figyelmét arra, hogy milyen következményekkel járhat a klímaváltozás figyelmen kívül hagyása és sürgős intéz kedéseket javasol, de ehhez először a kormány támogatását kell megnyernie.

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó cikk a Qubiten: