Attenborough a klímaváltozásról: Eljött a válság pillanata

2020.01.16. · tudomány

„A világ már szembesül a klímaválsággal, nem halogathatjuk tovább a cselekvést” – mondta a BBC-nek Sir David Attenborough. A brit közszolgálat a csütörtöki interjúval indítja be idei klímaévét, melynek során kiemelt tudósításokban foglalkoznak a globális felmelegedéssel.

A 94 éves brit természettudós szerint kritikus ponthoz érkeztünk: a klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket évről évre halogatja az emberiség, azzal hitegetve magát, hogy a következő évtizedben megoldjuk azokat. „Eljött a válság pillanata, többé nem késlekedhetünk” – jelentette ki dokumentumfilmjeiről és ismeretterjesztő műsorairól ismert Attenborough. 

Attenborough felhívta rá a figyelmet, hogy az ENSZ a napokban tette közzé jelentését, amely szerint az elmúlt évtized volt a legmelegebb a mérések kezdete óta. „Nem mondogathatjuk tovább, hogy van még remény, és hagyjuk a jövő évre. Változtatnunk kell” – fogalmazott a természettudós, aki szerint a közvéleményben hatalmasat változott a klímaváltozás megítélése, különösen a fiatalok körében, és a politikusoknak muszáj hallgatniuk erre.

„Meg kell értenünk, hogy ez már nem játék, nem kis vitákról, érvekről és kompromisszumokról szól. Ez egy sürgető probléma, amit meg kell oldani. Ráadásul azt is tudjuk, hogyan csináljuk. Az a paradox helyzet állt elő, hogy tudjuk, hogy cselekednünk kell, de nem tesszük. És minden évvel, amelyben ezt elmulasztjuk, egyre nehezebb és nehezebb lesz elérni a célt.” 

David Attenborough az IMF rendezvényén, egy természetről és gazdaságról szóló beszélgetésen, 2019. április 11-én
photo_camera David Attenborough az IMF rendezvényén, egy természetről és gazdaságról szóló beszélgetésen, 2019. április 11-én Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Attenborough arról is beszélt, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelemben nagy előrelépést jelentene, ha Kína jelentősen visszafogná szén-dioxid-kibocsátását.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás