Ha magyar focista vagy, a havi ötmillió sem lehetetlen

2020.01.26. · gazdaság

A magyar focibajnokság egész Európában a 21. helyen áll a fizetéseket tekintve – derül ki az UEFA üzleti jelentéséből. De mennyit is jelent ez átlagosan egy-egy játékos esetében?

A magyar futballban átlagosan 5,3 millió eurót költenek bérekre, ami a bevételek 47 százaléka, ennek mintegy háromnegyede kerül a játékosokhoz, a fennmaradó rész az edzők és az egyéb stábtagok bére. 

Átlagfizetést azért nehéz számolni, mert az UEFA a 2018-as üzleti évet vette alapul, akkor pedig egyrészt más volt az NB1 összetétele, másrészt a csapatok kerete is folyamatosan változott. De pontosan kik tartoznak bele az évi 1,7 milliárd forintos bérkeretbe? Két éve a hasonló jelentés elkészítésekor megkérdeztük az UEFA-t, az európai szövetség válasza szerint minden profi szerződéssel rendelkező labdarúgó a tartalékoktól az U19-es vagy U17-es csapatig, ellenben az edzői stáb nem. Ha a mai első osztályú csapatokat nézzük, akkor ez átlagosan 37 fő. 

Példaként a mértékadónak tartott Transfermarkt szerint a Ferencvárosnál az alábbiak szerint alakul a szerződéssel rendelkezők száma:

A Ferencváros szerződéssel rendelkező játékosainak száma
photo_camera A Ferencváros szerződéssel rendelkező játékosainak száma

Látszik, hogy az első csapat 33 fős, emellett az U19-ben további 12 fő, az U17-ben 3 fő, az ifi cspatban pedig 2 fő rendelkezik szerződéssel, így összesen 50 embert fizet a Fradi. Ugyanez a szám a Mol Fehérvárnál 45 fő, ha hinni lehet az adatoknak, míg a Puskás Akadémia például 56 sportolónak fizet bért. Persze a kisebb csapatok ennél jóval kevesebb, mindössze 25-30 futballistát foglalkoztatnak, így jelenleg az átlag 37 főre jönne ki. 

A magyar futballklubok játékosainak száma
photo_camera A magyar futballklubok játékosainak száma Fotó: Sportérték

Azonban az UEFA a 2018-as üzleti évet vizsgálta, ami a 2017/18-as és a 2018/19-es bajnokságokat érintette. Márpedig akkor épp azok a klubok nem voltak még elsőosztályúak, melyek lehúzzák most az átlagot, a Vasas, az MTK és a Haladás viszont átlagon felüli kerettel dolgozott. 

Havi bruttó 2,5-3 millió az átlagbér

Vagyis szerintünk két éve 40-45 fő lehetett az átlag, ez pedig azt jelenti, hogy a havi bruttó bér átlagosan 2,5-3 millió forint lehetett reálisan, aminek nagyjából a felét kaphatták kézhez a focisták. 

Az egyébként érdekes az UEFA jelentésében, hogy a két leggazdagabb magyar klub, a Fradi és a Fehérvár 13 millió eurót költ bérre, ami az átlag több mint duplája, a harmadik-negyedik legnagyobb bérkeret 7 millió euró, a fennmaradó nyolc klub viszont egyenként csak 2 millió eurót szán erre. A két leggazdagabb magyar csapat bevételének 80 százalékát költi bérre, de még az utánuk jövők is 78, a fennmaradó nyolc klub viszont csak 30 százalékot. 

Vagyis az egyes csapatok között az átlagfizetésben is jelentős lehet a szórás még akkor is, ha a kisebb klubok kevesebb játékost foglalkoztatnak. Ha a jelenlegi keretekkel számolunk, akkor a Fradinál például a 13 millió euró 75 százaléka, vagyis közel 10 millió euró megy a játékosok bérére. Ez 50 főre leosztva havi 5 millió forint feletti bruttó fizetést jelent. A másik véglet például a Paks, ami 1,5 millió eurót fizet ki 28 játékosnak – ez havonta átlagosan bruttó alig másfél milliót jelent. 

Emellett csapaton belül is van szórás, hiszen egy U19-es vagy U17-es játékos nem keres ugyanannyit, mint egy sztár. Vagyis könnyen lehet, hogy a magyar kulcsemberek vagy a légiósok a két topcsapatnál akár havi 30-40 ezer eurós, több mint 10 millió forintos fizetést kapnak bruttóban.