Tíz év után visszatér a Hummer, méghozzá elektromos terepjáróként

2020.01.31. · gazdaság

A General Motors megerősítette, hogy több mint tíz év szünet után újraéleszti a Hummer márkanevet. Az ezer lóerős, három másodperc alatt százra gyorsuló elektromos terepjárót egyelőre csak négy rövid videóval promózták, a 2021-re várható autót teljes valójában csak a vasárnap éjjeli Super Bowlra időzített reklámanyagban mutatják meg.

A Hummer név az eredeti változattal ellentétben nem külön márkaként, hanem a GMC brand alá tartozó típusként tér vissza. A General Motors abban a Detroit-közeli, hamtramcki üzemében gyártja majd az új Hummereket, amelyre a napokban tett bejelentés szerint 2,2 milliárd dollárt költ, hogy kizárólag elektromos és önvezető járműveket gyártson benne.

link Forrás

A Hummer EV hivatalos oldala szerint az autó bemutatóját 2020. május 20-án tartják, amely szinte napra pontosan a tizedik évfordulója annak, hogy az eddigi utolsó Hummer kigurult a gyárból: a legutolsót Hummer H3-at 2010. május 24-én gyártották le a louisianai Shreveportban található egykori GM-üzemben.

A 2008-as gazdasági válság előtti világ egyik luxusszimbólumaként ismert Hummer, amelynek végül az üzemanyagárak emelkedése tett be, Arnold Schwarzeneggernek köszönheti a létezését. A színész az Ovizsaru című film forgatásán látott egy katonai terepjárókból álló konvojt elhaladni, és úgy megtetszett neki a Humvee néven emlegetett modell, hogy elkezdett azok kereskedelmi forgalomba hozásáért lobbizni. Az eredetileg az AM General által, 1992-ben piacra dobott Hummer márkát 1998-ban vette meg a GM.

Arnold Schwarzenegger itt még Kalifornia kormányzójaként pózol a Hummer H3 hibrid modelljével, 2009. április 20-án Detroitban
photo_camera Arnold Schwarzenegger itt még Kalifornia kormányzójaként pózol a Hummer H3 hibrid modelljével, 2009. április 20-án Detroitban Fotó: BILL PUGLIANO/AFP

Az Egyesült Államokban továbbra is töretlen az utcai terepjárók, az SUV-k és a pickupok népszerűsége, de azok magas károsanyag-kibocsátása miatt egyfajta konszenzus kezd kialakulni a nagy testű autók ellen. A nagy autógyártók ezért kezdenek ráállni az ismert márkanevek elektromos autóként való újramelegítésére, így tett például a Ford a Mustang Mach-E nevű elektromos SUV esetében, míg az elektromos pickupok piacán várhatóan a Tesla Cybertruckjával kell majd megküzdenie az új Hummernek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás