Megdőlt az országos rekord, a János-hegyen 120 felett száguldott a szél

2020.02.04. · majom

124 km/h-s, azaz 34,4 m/s-os széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat János-hegyre telepített műszere kedden. Ezzel megdőlt a napi országos szélrekord, amit eddig Balatonőszöd tartott a 2005-ös 114,8 km/h-val. A korábbi rekord kétszeresen is megdőlt, mert kedden korábban egy 120 km/h-s lökést is mértek a bakonyi Kab-hegyen.

link Forrás

Bár a szélrohamok a nyugati országrészen már károkat is okoznak, a valaha mért legerősebb széllökés pozícióját azért nem veszélyeztetik: az abszolút szélrekordot 2010 decemberében mérték a Kab-hegyen, akkor 172 km/h-val dühöngött a szél.

A szelet, ahogy akkor, most is egy kérlelhetetlen hidegbetörés okozza, amely északnyugat felől érkezik, és több fokkal lehűti a levegőt az elkövetkező napokban. Az OMSZ nemrég frissítette keddre vonatkozó riasztási térképét, jelenleg az alább narancs-, illetve citromsárgára színezett járásokban kell heves szélre számítani:

photo_camera Illusztráció: Országos Meteorológiai Szolgálat

A 2020-as február igazi rekorddöntő hónapnak tűnik, pedig alig telt el néhány nap belőle: hétfőn például megdőlt az országos és a budapesti legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is: Pécsen 10,6 fokig csökkent csak a hőmérséklet hajnalban, míg Budapesten 9,2 fokot mértek a nap leghidegebb órájában. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás