OMSZ: 1901 óta a második legforróbb nyár van mögöttünk

2019.09.09. · tudomány

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint az idei nyár Magyarországon  is a szokásosnál melegebben alakult, a középhőmérséklet 22,3 Celsius-fokos volt, ami 2,1 fokkal haladja meg az 1981–2010-es átlagot. Ezzel 1901 óta a második legmelegebb nyár volt a mérések kezdete óta. 

2019 legmelegebb hónapja Magyarországon általában a július, idén viszont a június és az augusztus is több mint egy fokkal melegebb volt. Az idei június a legmelegebb június lett 1901 óta, és az augusztus is a hetedik helyre került a legmelegebb augusztusok rangsorában.

photo_camera Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az OMSZ szerint az év első hőhulláma június közepén volt, 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja. Júniusban minden egyes nap középhőmérséklete az éghajlati átlag felett alakult. A július közepi tartósan hűvös időjárásnak köszönhetően a nyár középső hónapjának a középhőmérséklete a megszokott közelében alakult. 

Július 10-én és 12-én új országos napi minimumhőmérsékleti rekordok születtek. Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét július 10-én mértük, 3,5 fokot Zabaron. Július végét, augusztus elejét több rövidebb hőhullám jellemezte. A nyár legmelegebb napja augusztus 12-e lett, ekkor Derekegyházán 38,0 Celsius-fokot regisztrált az ottani állomás. A nyár utolsó hetei tartós kánikulával teltek. Az egész évszakot nézve országosan 25 foknál nem melegebb középhőmérsékletű nyári napból 79; 30 Celsius-foknál melegebb hőségnapból pedig 38 fordult elő, ami 19-el, illetve 16-tal több a megszokottnál. 

35 Celsius-foknál melegebb, úgynevezett forró nap országosan csak kettő volt az évszakban, ami átlagosnak mondható. A középhőmérsékletben második legmelegebb nyarat tehát elsősorban a magas minimum-hőmérsékletek okozták, amelyek átlaga 16,1 Celsius-fokos volt, ez pedig a legmagasabb 1901 óta. A csapadék szélsőséges területi eloszlása mellett a 2019-es nyár országos átlagban 12 százalékkal volt szárazabb az 1981–2010 közötti átlagnál. A június és július országosan átlag körüli csapadékú volt, az augusztus viszont 30 százalékkal volt szárazabb az átlagosnál. 

Az egész évszakban gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők. Az évszak csapadékának jelentős részét záporok, zivatarok adták. A legtöbb felhőszakadás június 16 és 23 között, valamint július végén, augusztus elején alakult ki Magyarországon. Június 16-án és 23-án, illetve augusztus első napján új országos napi csapadékrekordot regisztrált az OMSZ. 

Az évszak legnagyobb napi csapadékösszege 154,9 milliméter volt, amit a Heves megyei Terpes településen mértek. 

(Via OMSZ).

Kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás