Így ért Földet a nő, aki a leghosszabb időt töltötte az űrben

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

A női asztronauták közül a legtöbb időt az űrben töltő amerikai Christina Koch február 6-án sikeresen landolt a kazah sztyeppén, Zsezkazgan városától 147 kilométerre – adta hírül az amerikai űrhivatal, a NASA.

A NASA 41 éves mérnöke a 328 napos küldetése alatt 5248-szor kerülte meg a Földet, és elvégzett 210 kísérletet. De nem ez az egyetlen rekordja: a jelenleg még a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Jessica Meirrel párban abszolválta az első csak nők által végrehajtott űrsétát.

Koch a Szojuz MS-13 fedélzetén az orosz  Alekszander Szkvorcovval és az olasz Luca Parmitanóval közösen tért vissza a Földre. 

Az alábbi videón a landolás utáni pillanatok láthatók:

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: