Így ért Földet a nő, aki a leghosszabb időt töltötte az űrben

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A női asztronauták közül a legtöbb időt az űrben töltő amerikai Christina Koch február 6-án sikeresen landolt a kazah sztyeppén, Zsezkazgan városától 147 kilométerre – adta hírül az amerikai űrhivatal, a NASA.

A NASA 41 éves mérnöke a 328 napos küldetése alatt 5248-szor kerülte meg a Földet, és elvégzett 210 kísérletet. De nem ez az egyetlen rekordja: a jelenleg még a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Jessica Meirrel párban abszolválta az első csak nők által végrehajtott űrsétát.

Koch a Szojuz MS-13 fedélzetén az orosz  Alekszander Szkvorcovval és az olasz Luca Parmitanóval közösen tért vissza a Földre. 

Az alábbi videón a landolás utáni pillanatok láthatók:

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: