Hamarosan két nő lép ki az űrbe a Nemzetközi Űrállomásról, itt az élő közvetítés

2019.10.18. · tudomány

Ha minden jól megy, pénteken, magyar idő szerint 13 óra 50 perckor (EDT-ben, azaz keleti parti idő szerint reggel 8 előtt tíz perccel) kezdi meg űrsétáját Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két amerikai tagja. A két űrhajós 13:50-kor kapcsolja akkumulátorra az űrruháját, majd a légzsilipen keresztül elhagyja az űrállomást, aztán a tervek szerint 5 és fél órát tölt az űrben.

Ez az első kizárólagosan női űrséta, ami márciusban azért nem valósulhatott meg, mert nem volt elég női méretű űrruha az űrállomáson. Ez az akadály azonban elhárult, így Meir és Koch pénteken kiléphet az űrbe, hogy karbantartási munkálatokat végezzen el. Az asztronauták egy meghibásodott teljesítményvezérlőt cserélnek ki (battery charge discharge unit, BCDU), amely a napenergiát begyűjtő és az ISS rendszerei között elosztó akkumulátorok töltését szabályozza.

A NASA TV magyar idő szerint fél 1-kor kezdi az élő közvetítést.

link Forrás

A mai űrséta a negyedik lesz egy tízalkalmas sorozatban, amelyet a NASA a következő három hónapra tervezett. Az ISS karbantartására eddig több mint kétszáz űrsétára került sor, de mindössze 15 nő vett ezekben részt, és minden alkalommal férfiakat osztottak be melléjük – egészen a mai napig.

Jessica Meir (balra) és Christina Koch az ISS-en
photo_camera Jessica Meir (balra) és Christina Koch az ISS-en Forrás: NASA

A pénteki űrsétát az Európai Űrügynökség munkatársa, Luca Parmitano parancsnok és a NASA repülési mérnöke, Andrew Morgan segíti majd. Parmitano irányítja a Canadarm2 robotkart, Morgan pedig a légzsilipes és űrruhás támogatást végzi majd. A négy űrhajós csütörtökön összeült, hogy még egyszer átvegye az űrséta forgatókönyvét, és úgy tűnik, semmilyen körülmény nem veszélyezteti az első női űrsétát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás