Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról 2010 óta, és ez kétezer tonnával több rovart jelent

2020.02.17. · tudomány

Miközben az elmúlt közel két évtizedben legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is – írta hétfői közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A klímaváltozással ugyanis új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben óriási szerepük van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek és a denevéreknek, amelyek természetes úton csökkentik a számukat. 

Ezért is aggasztó, hogy a települési fecskeállomány megfeleződött az ezredforduló óta, aminek a hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll. 

Molnárfecskék saraznak a budapesti Pólus Centernél
photo_camera Molnárfecskék saraznak a budapesti Pólus Centernél Fotó: Horváth Edit

A mérési adatokon alapuló becslés szerint minden egyes fecske körülbelül 1 kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszakban; az elfogott rovarok a muslicától a nagyobb légyig több mérettartományt lefednek. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, a fecskehiány azt eredményezi, hogy legalább kétmillió kilogramm, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad – írta az MME.

Szerencsére a lakosság segíthet

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van.

Füstifecskék
photo_camera Füstifecskék Fotó: Horváth Edit

Állománycsökkenésük megállítását, megfordítását mindenekelőtt a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelme (a fészekleverések hatósági bejelentése), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett, akár otthon is elkészíthető műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek kialakítása segíthet. Ugyancsak hasznos lépés az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelése. A lakosság a parti fecskéket is segítheti költőfalaik felújításával, függőlegesre faragásával.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás