Felejtsd el a Jurassic Parkot, a dinoszauruszok melegvérűek voltak

2020.02.18. · tudomány

Az utóbbi években sokat alakult az, ahogy a dinoszauruszokat elképzeljük: az újabb kutatásokból kiderült, hogy valószínűleg színpompás tollak fedték őket, és hátborzongató üvöltés helyett inkább úgy burukkoltak, mint a galambok. A Yale Egyetem kutatói szerint mindez nem elég, a kanadai és romániai tojáshéjmaradványok alapján ugyanis úgy tűnik, hogy melegvérűek voltak, ezzel pedig még jobban hasonlíthattak a madarakra, mint eddig hitték.

Robin Dawson geológus szerint a kutatáshoz egy kisebb, két lábon járó theropoda, a Troodon, egy növényevő, kacsacsőrű állat, a Maiasura és az irdatlan termetű Megaloolithus megkövesedett tojásait használták. Az eredmények azt mutatják, hogy az egymástól nagyban különböző dinoszauruszokban egyvalami közös volt: mindannyian melegvérűek voltak.

Természetes hőmérők

Pincelli Hull, a tanulmány társszerzője szerint a tojások egyfajta hőmérőként működtek a dinoszauruszok testén belül, a maradványok vizsgálata után pedig a szén- és oxigénatomok elrendeződéséből ki lehet deríteni a szülő testhőmérsékletét. Hull azt is meg tudta állapítani, hogy milyen hőfokon üzemelhettek az ősi állatok: a kis méretű, eddig is madárszerűnek tartott Troodon testhőmérseklete 10, a Maiasura pedig 15 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a környezet hőmérséklete.

A paleontológusok régóta vitatkoznak azon, hogy a dinoszauruszok inkább a hüllőkre vagy a madarakra hasonlítottak. Egy 2014-es tanulmányban még az is felmerült, hogy sem a hidegvérűekhez, sem a melegvérűekhez nem lehet besorolni őket. Hull szerint ez egyáltalán nem mindegy: a melegvérű állatok egészen másféle interakcióban állnak a világgal, sőt, ez a felfedezés magyarázatot nyújthat a dinoszauruszok tollainak kialakulására – könnyen lehet, hogy egyszerűen csak melegen kellett tartani a testüket.