Kim Dzsongun rakétákkal válaszolt a koronavírusra

2020.03.12. · majom

Míg Kínában már több mint 80 ezer regisztrált esetre jutott háromezernél is több halálos áldozat, Dél-Koreában pedig a nyolcezret közelíti a koronavírusos esetek száma 66 haláleset mellett, a két ország által közrefogott Észak-Korea hivatalos hétfői tájékoztatása szerint „a fertőző betegség még nem szivárgott be az országba.”

A dél-koreai bázisú, Észak-Koreával foglalkozó Daily NK hírportál értesülései szerint azonban egy március 6-i katonaorvosi jelentésben az szerepel, hogy januárban és februárban összesen 180 észak-koreai katona halálát tulajdonították a vírus okozta COVID-19 betegségnek, míg további 3700 katona jelenleg karanténban tartózkodik. A jelentés a hírek szerint kisebb pánikot keltett a hadsereg vezetésében, és a tisztek elkezdték megtenni a szükséges óvintézkedéseket, legalábbis saját maguk számára.

Február 26-i fotó egy phenjani villamosról
photo_camera Február 26-i fotó egy phenjani villamosról Fotó: KIM WON JIN/AFP

A lap katonai forrása szerint az okozza most a legnagyobb fejfájást a sztálinista állam vezetőinek, hogy mit kezdjenek a holttestekkel, hogyan fertőtlenítsék azokat. „Egyszerűen túl sok a holttest ahhoz, hogy elhamvasszák őket, mert nem akarják, hogy kiszivárogjon a hír a hadsereg köreiből” – mondta a forrás, aki szerint a beteg katonákat ellátó hadikórházakat metanollal tisztítják fertőtlenítés gyanánt. A további lépéseket az újabb halottakról szóló jelentést követően készítik elő, de továbbra is csak a hadseregen belül, és a tiszteket „felelősségre fogják vonni az egységükben történt halálesetek miatt.”

Az észak-koreai hadsereg katonái régóta alultápláltsággal küzdenek, ezért a katonai vezetők most azzal próbálkoznak, hogy 560-ról 800 grammra emelik az egy főre jutó napi ételadagot, és a napi egy tál szójabableves helyett akár három tállal is ehetnek.

Az AP hírügynökség arról is beszámolt, hogy március 2-án az országban tartózkodó külföldi diplomaták egy csoportját kiengedték a karanténból, és a phenjani nemzetközi repülőtérről Vlagyivosztokba szállítottak 103 utast – 63 külföldi és 40 észak-koreai személyt. Pit Heltmann, Németország phenjani nagykövete szerint az egész fővárosban, sőt az egész országban feszült a hangulat, és az utcán kivétel nélkül mindenki maszkban járkál.

A beszámolók szerint a lakosoknak azt javasolják, hogy sós vízzel fertőtlenítsék a kezeiket, valamint az otthonukban és a munkahelyükön található felületeket.

És hogy mit csinált eközben Kim Dzsongun?

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora rakétacsapásokat figyel meg egy 2020 márciusi hadgyakorlaton.
photo_camera Fotó: STR/AFP

Megtekintette néhány rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövését – természetesen maszk nélkül, hiszen azt egy halhatatlannak tartott vezér nem hordhat. Evans Revere Korea-szakértő a Daily Beastnek elmondta, hogy ez „jelzés az Egyesült Államok és más országok felé, hogy Észak-Koreával még a koronavírus-járvány közepette is számolni kell, és hogy a hadsereg tovább erősödik.”

„A járvány nehéz politikai helyzetbe hozza Kimet. Ha valóban isten volna, akkor nem hagyta volna, hogy ez a vírus megfertőzze a népét. Azzal, hogy maszk nélkül mutatkozik, istenként jelenik meg, akit a betegség nem érinthet” – mondta a lapnak Bruce Bennett, a RAND nevű think tank védelmi kutatója.

2020. március 9-én kilőtt ballisztikus rakéták Észak-Koreában
photo_camera 2020. március 9-én kilőtt ballisztikus rakéták Észak-Koreában Fotó: STR/AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás