Egyre több ecstasyt és kokaint fogyasztanak Európában, derült ki a szennyvízből

2020.03.13. · tudomány

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően 2019-ben is analizálta az európai nagyvárosok csatornájában kikötő drogmaradványokat az Európai Unió drogügyi kormányügynöksége, az EMCDDA. A vizsgálat során nagyjából 49 millió európai állampolgár drogfogyasztási szokásairól kaptak képet Barcelonától Stockholmig. 

Alexis Goosdeel, az ügynökség igazgatója szerint a szennyvíz elemzése az elmúlt évtizedben az európai drogtérkép felrajzolásának fontos eszköze lett, már csak azért is, mert a módszer szinte valós idejű adatokat közöl arról, hogy melyik szer milyen népszerűségre tett szert, méghozzá területekre lebontva. 

Az EMCDDA 2011 óta végzi el az éves analízist, a mostani mérésekhez 68 európai városban, 23 országban gyűjtöttek mintákat. A kutatásból kiderült, hogy növekedett az MDMA népszerűsége, ennek a szernek a maradványait a városok több mint felében kimutatták. Ez az ügynökség szerint azt jelenti, hogy az ecstasy kitört a partidrog-státuszból, és már szélesebb körben használják, mint korábban. Belgiumban, Németországban és Hollandiában mérték a legnagyobb koncentrációját, de általánosságban is elmondható, hogy 2019-ben többet drogoztak Európában, mint az ezt megelőző években.

Hétvégén megugrik a fogyasztás

A kokain az eddigi trendeknek megfelelően inkább Nyugat- és Dél-Európában népszerű, de Kelet-Európában is emelkedett a fogyasztása. A részletes adatok alapján az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában fogyasztják a legtöbbet belőle, keleten csak nyomokban mutattak ki kokaint a vizsgált szennyvízből.

Észak- és Kelet-Európában a korábbi évekhez képest megnőtt az amfetamin népszerűsége, de a kristálymeth nem tudta meghódítani az európai fogyasztókat, ennek a drognak korábban leginkább csak Csehországban és Szlovákiában voltak rajongói, most már Németországban, Spanyolországban és Cipruson is kimutatták a jelenlétét, a többi országban nem, vagy csak elhanyagolható mennyiségben találták nyomait a szennyvízben. 

A kutatásból kiderült az is, hogy az emberek többet drogoznak hétvégén, mint hétköznap, rekrációs drogként pedig leginkább az MDMA, kisebb mértékben pedig a kokain bizonyult népszerű választásnak. Ez utóbbiról az ügynökség úgy gondolja, hogy a jövőben többet fognak belőle fogyasztani, a tavalyi évben ugyanis olyan sok érkezett belőle Nyugat-Európába, hogy már elérte a jellemzően szegényebb keleti piacot is.

link Forrás
link Forrás
link Forrás