Ész Ventura: Egy újabb lyukas pentominós feladvány

Előző héten Uwe Rosenberg Indián nyár nevű társasjátékának lyukas tetriszes elemeiből a qubit betűit válogattuk ki a 79. feladványhoz. A következő fejtörőhöz azonban a teljes lyukas pentominókészletet lehet használni belőle, ami alább látható. A lyukas pentominós feladványok megoldói között a ComPaYa felajánlásával ki fogunk sorsolni egyet ebből a különleges játékból.

photo_camera Fotó: Gáspár Merse Előd

80. feladvány: Lyukas pentominónégyzet

A lyukaktól eltekintve a pentominóelemek öt egységnégyzetből állnak össze. Ezért öt darab megfelelő pentominó elemet összeválogatva van rá esély, hogy kirakjunk egy 5x5-ös négyzetet. A feladat most az, hogy ezt csupa különböző alakú pentominóval tegyük meg, és emellett a lyukak is alkossanak egy pentominómintázatot, mégpedig azoktól eltérőt, mint amilyen elemeket felhasználtunk. Az elemeket szabad forgatni és átfordítani.

Haladóknak: Hány megoldás létezik?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket ábrával vagy fotóval együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: március 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.