Bemutatták az amerikai űrhaderő történelmének első fegyverét

2020.04.24. · TECH

Az amerikai fegyveres erők hatodik haderőnemeként 2019. december 20-án beiktatott önálló űrhaderő nemrég megkapta történelme első fegyverét: egy műholdak zavarására kifejlesztett eszközt (satellite jammer), hivatalos nevén az Ellenkommunikációs Rendszert (Counter Communications System, CCS). Lehet mondani, hogy azért ez nem egy Halálcsillag, de a CCS is fegyver, mert képes támadó műveletre, mégpedig az ellenséges műholdak semlegesítésére.

link Forrás

Ezek a rendszerek lényegében olyan hordozható eszközök, amelyek a földről vagy akár repülőgéphez illesztve is képesek megzavarni a műholdak kommunikációs jeleit, így elvben megakadályozhatják a felderítő műholdak kémkedését, megszakíthatják az ellenséges katonák kommunikációs csatornáit, de végső esetben a rakétajelző rendszereket is kiiktathatják, hogy leplezzenek egy támadást.

A rendszert 2004-ben mutatták be először, és azóta folyamatos fejlesztés alatt állt, mire elkészült a Block 10.2 jelzésű modul, amelyet most az űrhaderő 4. százada átvehetett – a frissítések során általában a rendszer által blokkolni képes frekvenciák bővültek. Az elmélet tehát nem nehéz, de hogy a gyakorlatban hogy működnek ezek a rendszerek, az féltve őrzött titok. „Nincs elérhető információ a CCS-ek semmilyen műszaki jellemzőjéről, így a frekvenciatartományokról, teljesítményszintekről, hullámformákról sem” – írta egy 2019-es űrhadviselési jelentés.

Az amerikai űrhaderő történelmének első fegyvere
photo_camera Az amerikai űrhaderő történelmének első fegyvere Fotó: AIRMAN 1ST CLASS ANDREW BERTAIN/U.S. AIR FORCE

Az amerikaiak rendszere nem egyedülálló, ugyanis Oroszország már rendelkezik hasonló eszközökkel (a Tirada-2S nevű rendszer működéséről hivatalosan szintén nem lehet tudni semmit), valamint az amerikai védelmi hírszerzés szerint Kína is próbál fejleszteni ilyen készülékeket.

Az amerikai űrhaderő személyzetét egyelőre jóformán az elődszervezet, a légierő alá tartozott űrparancsnokság tagsága adja, de hamarosan csatlakozhatnak hozzájuk az űrhaderő akadémiai képzésén elsőként végzett kadétok is, akik frissen, április 18-án tették le az esküjüket – a ceremóniát a járvány miatt hat héttel kellett előrehozni.

Az amerikai légierő-akadémia végzős kadétjainak eskütétele 2020. április 18-án. A járvány miatt hat héttel előrehozott ceremónia ünnepeltjei hamarosan az űrhaderő szolgálatába állhatnak.
photo_camera Az amerikai légierő-akadémia végzős kadétjainak eskütétele 2020. április 18-án Fotó: Michael Ciaglo/AFP

Bár azt még nem tudják, mikor állíthatják valóban szolgálatba a műholdblokkoló eszközt, az első tesztek résztvevői izgatottan nyilatkoztak. Steve Brogan alezredes elmondta: „A CCS az egyetlen támadásra képes rendszer az Egyesült Államok Űrhaderejének arzenáljában. Ezzel a frissítéssel az űrhaderő valódi haderővé vált, és megkerülhetetlenné az űrben, mint hadviselési színtéren.”

A műholdzavaró angol megfelelőjében, a jammer kifejezésben rejlő egyértelmű szóviccet egyébként talán az Űrgolyhók használta ki a legikonikusabban:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás