Az USA már készül a csillagok háborújára, felállt az amerikai hadsereg űrparancsnoksága

2019.08.30. · gazdaság

Az Egyesült Államok csütörtökön ténylegesen is bejelentkezett a világűrért: megalakult a fegyveres erők űrparancsnoksága, az USSPACECOM, amely az űrbeli műveletek tervezéséért és végrehajtásáért felel, és amit az űrhadsereg létrehozásához vezető első komoly lépésként lehet értelmezni.

Az űrparancsnokság a Pentagon által felügyelt úgynevezett egyesített harci parancsnokságok (UCC) közé tartozik majd, a 11. ilyen szervként – utoljára 2009-ben állítottak fel UCC-t, akkor jött létre a kiberbiztonsági parancsnokság. A hat földrajz alapon felállított egység mellett így már öt funkcionális UCC lesz: a kiber- és az űrparancsnokság mellett stratégiai, közlekedési és speciális műveleti UCC létezik.

Donald Trump elnök, Mike Pence alelnök és Mark Esper védelmi miniszter az USA űrparancsnokságának megalapításán
photo_camera Donald Trump elnök, Mike Pence alelnök és Mark Esper védelmi miniszter az USA űrparancsnokságának megalapításán Fotó: SAUL LOEB/AFP

Az új szervezetnek nem a nulláról kellett építkeznie. Az első önálló űrparancsnokságot 1985-ben alapították meg, akkor a légierő, a hadsereg és a haditengerészet űrparancsnokságait foglalta magában, és elsősorban a hidegháborús rakétaveszélyek elhárítása, ellenőrzése volt a feladata. 2001. szeptember 11-e után azonban jelentős átcsoportosítások történtek a fegyveres erők finanszírozásában, annak pedig, hogy nagyobb szerephez jutott a honvédelem és terrorelhárítás, az űrparancsnokság is áldozatául esett, így 2002-ben beolvasztották a stratégiai parancsnokságba.

„Ez már tényleg valami”

A USSPACECOM nevű szervezet egyelőre 287 fős személyzettel rendelkezik, és átmenetileg a coloradói Peterson légierőbázison lesz a székhelye – a végső központ helyszínéért hat bázis versenyez, négy coloradói mellett egy Kaliforniában, egy pedig Alabamában.

Az űrparancsnokság 83,8 millió dolláros kezdő költségvetéséből 8,2 millió dollár lesz újonnan felszabadított közpénz, a maradék 75,6 milliót más katonai szervezetektől csoportosítják át.

A USSPACECOM két fő egységből áll össze: az egyik, a Combined Force Space Component Command a világ különböző pontjain állomásozó katonai alakulatokat látja majd el olyan űrből származó adatokkal, mint a GPS-navigáció, a műholdas kommunikáció vagy a rakétajelzések; a másik, a Joint Task Force Space Defense pedig a Föld körüli pályán keringő katonai műholdak védelméért felel majd.

„Az űrparancsnokság biztosítja, hogy Amerika űrbeli fölényét senki sem kérdőjelezi vagy fenyegeti majd, mivel mi tudjuk, hogy a legjobb útja a konfliktusok megelőzésének az, ha felkészülünk a győzelemre” – jelentette ki Trump a csütörtöki sajtótájékoztatón. Gyorsan hozzá is tette, hogy ezt a lépést „hamarosan követi az Egyesült Államok Űrhaderejének megalapítása is, mint az USA fegyveres erőinek hatodik ága. Ez már tényleg valami, ha jobban belegondolnak.”

Út az űrhadseregig

Bár korábban hivatalos nyilatkozatokban is kiállt az űrhaderő felállítása ellen, az amerikai népszellem kiaknázásában mindig hatékony Trump 2018-ban, az Apollo-nosztalgia és a Musk-optimizmus csúcsán egy éles fordulattal az űrhadsereg minél előbbi létrehozását kezdte követelni. Ehhez azonban a kongresszus felhatalmazása is szükséges, úgyhogy az elnök tavaly decemberben felkérte a védelmi minisztert, hogy első lépésben UCC-ként állítsa fel az űrparancsnokságot.

Mike Pence alelnök korábban azt mondta, hogy 2020-ban tervezik felállítani az Egyesült Államok fegyveres erőinek hatodik egységét, az űrhaderőt. Jelenleg a szárazföldi erőkből (Army), a légierőből (Air Force), a haditengerészetből (Navy), a tengerészgyalogságból (Marine Corps) és a parti őrségből (Coast Guard) áll az USA hadereje, és utoljára 1947-ben bővítették a csoportkört, amikor a légierőt leválasztották a szárazföldi hadseregről.

photo_camera A politikai karikaturistának felcsapott Jim Carrey víziója az űrhaderőről Fotó: Johannes Schmitt-Tegge/dpa Picture-Alliance/AFP

„Az összes harci parancsnokságnak megvannak a maga haditervei. Az űrparancsnokság abban segít majd nekik, hogy a világűrt hogyan lehet ezekbe beleépíteni” – mondta a Verge-nek nyilatkozó Brian Weeden, a fenntartható űrkutatással foglalkozó Secure World Foundation igazgatója. A szakértő szerint a harci parancsnokságok legfőbb feladata összegezni, hogy milyen negatív események történhetnek a fennhatóságuk alatt, és aztán kitervelni, hogy miként lehet ezekre a csapásokra felkészülni, és visszavágni. Ha például egy ellenséges állam kitalálná, hogy meghekkeli az USA katonai műholdjait, akkor az űrparancsnokság feladata megalkotni a protokollt ennek kezelésére.

Az űrhaderő feladata ezzel szemben már nemcsak a stratégiai tervezés lenne, hanem az úgynevezett OTE (organizing, training, equipping) műveletek végrehajtása is, tehát a hadsereget segítő űrtechnológiák (például megfigyelő, kommunikációs és navigációs műholdak) megtervezése, megépítése, és a katonák betanítása ezek használatára.

Egy úr az űrből

A USSPACECOM élére John William Raymond tábornokot jelölték ki, akinek a hatásköre nem sokat változik, hiszen eddig is a légierőhöz tartozó űrparancsnokság vezére volt. Raymond 1984 óta töltött be különböző pozíciókat a légierőnél, szolgálata során dolgozott a Pentagonban, de Afganisztánban és Irakban is állomásozott a hadsereg tisztjeként.

photo_camera John W. Raymond tábornok Fotó: CHRIS KLEPONIS/Picture-Alliance/AFP

Raymond kinevezése után, 2019 júniusában azt nyilatkozta, hogy az Oroszországgal vagy Kínával való jövőbeli harcok egy részét már az űrben kell megvívni: „Már nincs meg az a luxusunk, hog egy békés, ártalmatlan területen működjünk. És már nem vehetjük készpénznek az amerikai űrfölényt sem.” Szenátusbeli meghallgatásán a tábornok azt is hangoztatta, hogy Kínának már a rendelkezésére állnak olyan technológiák, mint a műholdakat megsemmisíteni képes rakéták vagy a GPS-műholdak zavarására alkalmas eszközök, de akár még lézerfegyvereik is lehetnek.

Amennyiben a kongresszus elfogadja a 2020-ra benyújtott nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt, és jövőre tényleg feláll az űrhaderő is, az űrparancsnoksággal együtt mindkét szerv élén Raymond áll majd, aki így egy személyben irányíthatja az űrben folytatott harci műveletek tervezését és kivitelezését.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás