Bülbülnek nézték a magyar gyűrűzésű szalakótát Szaúd-Arábiában, és lelőtték

2020.05.05. · majom

Április végén érkezett egy videóüzenet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szalakótavédelmi LIFE projektjének Facebook-oldalára, amelyen lelőtt szalakótákat, köztük egy jól leolvasható magyar gyűrűvel és jeladóval felszerelt példány tetemét pakolják ki egy papírdobozból. Az MME arab anyanyelvű önkéntese lefordította a felvétel szövegét, és kiderült, hogy a vadász a Közel-Keleten gyakori pápaszemes bülbülnek gondolta a szalakótát (bár a két faj gyakorlatilag összetéveszthetetlen), így tévedésből lőtte le – tudatta keddi közleményében az MME.

link Forrás

A lelőtt szalakóta hátán lévő jeladó speciális, rövid hatótávolságú UHF-adó, amely nem alkalmas távolsági adatok közlésére. Ez az adótípus 200 méter sugarú körön belül képes rádióhullámokkal kommunikálni a vevőegységgel, ezért a költőterületen mozgó madarak vizsgálatára alkalmas. A tavasszal hazatérő jeladós madarakat terepjáróval megközelítő kutatóknál lévő vevőegység „ébreszti” fel, és így tölthetik le a mérési időszakokban gyűjtött adatokat. 

A jeladós madárról készült videó bejárta a világot, így a szaúdi hatóságokhoz is eljutott, akik abban segítik az MME munkatársait, hogy az adó Szaúd-Arábiából postai úton Magyarországra kerülhessen, hogy újabb madárra felszerelve tovább szolgálhassa a faj védelmét. 

Szalakóták veszélyben

A szalakóták hurokvonulók, az afrikai kontinens dél-délnyugati részén telelnek, de március-áprilisi visszafelé vezető útjuk során a kelet-afrikai útvonalat használják. Az Arab-félszigeten repülnek át az európai költőhelyeik felé, érintve Szaúd-Arábiát, Irakot, Szíriát és Libanont. Az MME Madárgyűrűzési Központjának adatbázisában több elpusztult, feltételezhetően lőtt vagy befogott szalakótamegkerülés szerepel a térségből. Egyiptom, Szaúd-Arábia és Líbia érintett leginkább a problémában, de a Magyarországon költő szalakótapopulációt máshol is fenyegeti a vonulási útvonalakon előforduló vadászat.

Egy szalakótapár nászáról tavaly júniusban a Qubit állandó madárfotósa, Horváth Edit készített megkapó sorozatot, alább az egyik kép a szériából:

photo_camera Fotó: Horváth Edit

A pápaszemes bülbül (Pycnonotus xanthopygos) valóban egészen másképp néz ki:

photo_camera Fotó: Flickr/Eran Finkl

A Földközi-tenger medencéjét érintő európai, afrikai és közel-keleti vadászat becslések szerint 13-37 millió madár pusztulását okozza minden évben, és csak az esetek kis részében történik olyan visszajelzés, mint a mostani. A Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International, amelyben Magyarországot az MME képviseli) legutóbb tavaly folytatott átfogó – itthon Hős hetes néven futó – kampányt a mediterrán madármészárlásról

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás