Egy nappal a tervezettnél később, de végül elstartolt az amerikai űrhaderő titkos űrrepülője

2020.05.18. · TECH

Magyar idő szerint május 17-én vasárnap 15:14-kor, az eredetileg tervezettnél egy nappal később a floridai Cape Canaveral 41-es indítóállásából elstartolt az Egyesült Államok űrhadereje, a United States Space Force (USSF) robot-űrrepülőgépe, az X–37B. 

Az amerikai légierővel, a U.S. Air Force-szal közös projekt keretében végrehajtott indítást a 2006-ban a Lockheed Martin és a Boeing által létrehozott United Launch Alliance (ULA) bonyolította le saját fejlesztésű hordozórakétájával, az Atlas–5-tel. A küldetést a COVID-19-járványban dolgozó egészségügyieknek és az áldozatoknak dedikálták.

Az X-37B startja május 17-én
photo_camera Az X-37B startja május 17-én Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto via AFP

A projektek kezdetben a NASA, később az amerikai hadügyminisztérium hatáskörébe tartoztak. A mostani gazda, az űrhaderő, vagyis a USSF csak 2019 decemberében jött létre mint az amerikai fegyveres erők legújabb, hatodik ága a hadsereg, a tengerészgyalogság, a haditengerészet, a légierő és a parti őrség után – az űrhadviselés 1982-től tavaly év végéig a légierő irányítása alatt állt, Air Force Space Command néven.  

Az X-37B példányai 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2015-ben az ULA Atlas-5 hordozórakétájával, 2017-ben pedig az Elan Musk-féle SpaceX Falcon-9 rakétájával startoltak.

Az alacsony, de rendszerint a repülés időtartama alatt többször változó paraméterekkel rendelkező, Föld körüli pályákon dolgozó X-37B indítása előtt ezúttal a szokásosnál egy kicsit többet árultak el a fedélzeten tervezett kísérletekről. Az egyik során a nyílt világűr hatásait vizsgálják különféle anyagmintákon, a másikban pedig a kozmikus sugárzás növényi magvakra gyakorolt hatásait kutatják.  

Az alábbi videóban a start összefoglalója látható:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás