Gyümölcsszedésre, faltörésre és tollasozásra is alkalmas egy új hordható robotkar

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A robotikus végtagpótlás vagy -kiegészítés nem teljesen új műfaj, de míg korábban leginkább lassabb, könnyebb műveletekre alkalmas ujjakat vagy karokat fejlesztettek, amelyek legfeljebb bizonyos dolgok cipelésére voltak alkalmasak, kanadai kutatók most egy egészen újszerű, multifunkcionális hordható robotkart mutattak be.

A robotika és az automatizálás újdonságainak szentelt konferencia, az ICRA idei, virtuális eseményén a québeci Sherbrooke-i Egyetem munkatársai egy olyan csípőre szerelhető, távirányítású hidraulikus karral álltak elő, amely „egy sor ipari és otthoni feladat elvégzésére alkalmas,” és a finom mozgásokon túl akár egy fal áttörésére is képes.

A robotkar valamivel több mint négy kilogrammot nyom, ami nagyjából megegyezik egy valódi emberi kar súlyával – vagyis tényleg egyfajta harmadik karról lehet beszélni. Egyszerre 5 kilogrammot képes felemelni, a működési területét pedig úgy alakították ki, hogy ne tudja megütni a hordozóját. Egyelőre nem önműködő, hiszen egy másik ember irányítja egy kisebb kar segítségével, de a kutatók szerint szenzorok hozzáadásával könnyen autonómmá lehet varázsolni a későbbiekben.

Gyümölcsszedésre (a, b), falfestésre (c), ablaktisztításra (d), szerszámok nyújtására (e, f) és még tollaslabdázásra (g) is alkalmas a robotkarFotó: Sherbrooke-i Egyetem

Catherine Véronneau, a kutatás vezetője az IEEE Spectrumnak nyilatkozott többek között arról, hogy mi lehet a jövőbeli felhasználása egy autonóm hordható robotkarnak, és hogy ennek milyen akadályai vannak jelenleg:

„Ha például egy ilyen karnak az a feladata, hogy kinyissa az ajtót, miközben a hordozójának tele vannak a kezei, akkor a kontrollernek észlelnie kell a megfelelő pillanatot az ajtó kinyitására. Tehát egy bizonyos feladatra ez teljesíthető. De ha multifunkcionális kart akarunk létrehozni, ahhoz valamilyen mesterséges intelligenciára lesz szüksége, hogy rájöjjön, mit szeretne az ember, és hogyan tudja ebben segíteni, kvázi munkatársként működve.”

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!