Ezek a mai fiatalok kevesebbet szexelnek, mint az előző generációk

2020.06.15. · tudomány

Bár az általános vélekedés szerint soha nem volt olyan egyszerű a társkeresés, mint a Tinder korában, egy új kutatás szerint évről évre folyamatosan csökken a huszonegyedik századi felnőttek szexuális aktivitása, ráadásul a fiatalabb korcsoportba tartozók is egyre kevesebbet szexelnek az előző generációknál.

Az eredmények szerint 2000 és 2018 között a 18–24 és a 25–34 év közötti korcsoportokban majdnem megduplázódott azoknak a férfiaknak az aránya, akik a kérdezés időpontját megelőző évben egyáltalán nem éltek szexuális életet, míg a 35–44 éves korosztályban nem történt jelentős változás ebben az időszakban – derül ki a San Diegó-i Állami Egyetem és a svéd Karolinska Intézet közös kutatásából, amely során közel 10 ezer amerikai felnőtt szexuális életét vizsgálták 18 éven keresztül.

A férfiaknál továbbá azok száma is csökkent mindhárom korcsoportban, akik egy héten legalább egyszer szexeltek. A nőknél sokkal változatosabb a helyzet, ráadásul drámai növekedés vagy csökkenés egyik korosztályban és egyik kategóriában sem történt.

photo_camera A férfi korcsoportok változása a szexuális aktivitásban és a szexuális partnerek számában Fotó: Ueda et al., 2020

A válaszadókat szociodemográfiai jellemzőik alapján is megkülönböztették, de csak egyetlen olyan csoportot találtak, ahol növekedett a szexuális aktivitás: a magukat melegnek vagy biszexuálisnak vallók körében.

Jól fizető állás = több szex

A legfiatalabb, 2016 és 2018 között 18–24 éves férfiak közel egyharmada, míg a nőknek csak egyötöde jelentette, hogy az előző évben semmilyen nemi életet nem élt. A kutatás szerint az egy éven át tartó totális inaktivitás leginkább a munkanélküliekre, az alacsonyabb jövedelmű vagy részmunkaidőben dolgozókra, valamint a tanulókra érvényes a huszonegyedik században.

Az adatokat több korábban végzett kutatás eredményeivel is összehasonlították, és ez alapján jelentették ki, hogy az 1990-es években született generációk felnőttjei között magasabb azok aránya, akik még soha sem szexeltek, mint a 60-as, 70-es vagy 80-as évek felnőttjei között.

photo_camera A női korcsoportok változása a szexuális aktivitásban és a szexuális partnerek számában Fotó: Ueda et al., 2020

Mivel a kutatás során nem definiálták szigorúan a szex fogalmát, az eltérő értelmezések torzíthatják az eredményeket, ezért nagy következtetéseket sem lehet levonni belőle, a kutatók mindenesetre a tanulmányt kísérő cikkben azt írták, hogy a 21. századi élettel járó stressz, és az elektronikus médiához való azonnali hozzáférés állhat a csökkenő trendek hátterében.

„Egyszerűen fogalmazva ma már sokkal több dolog közül választhat az ember, hogy mivel töltse a késő estét, mint régebben. Így kevesebb lehetőség is adódik szexuális kapcsolat kezdeményezésére, ha a partnerek elmerülnek a közösségi médiában, a videojátékokban vagy a folyamatos sorozatnézésben” – írta Jean Twenge, a San Diegó-i Állami Egyetem pszichológus kutatója, aki szerint a felnőtté válás kitolódása is közrejátszik a jelenségben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: