175 éves története során először támogat amerikai elnökjelöltet a Scientific American

2020.09.17. · tudomány

„A Scientific American 175 éves története során még egyetlen elnökválasztáson induló jelöltet sem támogatott. Idén viszont kénytelenek vagyunk megtenni” – írja októberi számának szerkesztőségi cikkében az egyik legnevesebb tudományos ismeretterjesztő magazin, egyben a legrégebbi, megszakítás nélkül megjelenő amerikai havilap, a Scientific American.

A szerkesztők azért döntöttek így, mert úgy gondolják, Donald Trump elnök a tudományos tények és a kutatási eredmények figyelmen kívül hagyásával súlyos károkat okozott az Egyesült Államoknak. Amellett, hogy a koronavírus-járvány sajátos kezelése miatt már közel 200 ezer amerikai vesztette életét a pandémiában, Trump környezetvédelmi megállapodásokat rúg fel, valamint az orvosi ellátás és a kutatások hátráltatásával mélyítette a válságot.

„Trump minden szinten elutasította azt a vitathatatlan tanulságot, hogy a járvány kezelése, és nem annak elbagatellizálása az út a gazdaság újranyitásához és visszaállításához” – írják, majd megemlítik azt a frissen nyilvánosságra került felvételt, amely szerint Trump még a járvány kezdetén elismerte, hogy egy nagyon fertőző, halálos vírussal állnak szemben, miközben a nyilvánosság előtt azt hajtogatta, hogy „ez csak egy influenza”.

A Scientific American szerint a maszkviselés népszerűsítése amerikai életek ezreit menthette volna meg, ehelyett az elnök és alelnöke még ott sem viselt maszkot, ahol a helyi szabályok ezt előírták, így mutatva rossz példát szavazóiknak.

Joe Biden a philadelphiai városházán kampányol 2020. június 2-án.
photo_camera Joe Biden a philadelphiai városházán kampányol 2020. június 2-án. Fotó: Jim Watson/AFP

A lap ezért arra biztatja olvasóit, hogy a demokrata elnökjelöltre, Joe Bidenre szavazzanak, aki „tényalapú terveket kínál az egészség, a gazdaság és a környezet védelmére”. Többek között megemlítik, hogy Biden 34 milliárd dollárral támogatná az iskolákat a járványhelyzethez való alkalmazkodásban; hogy 2035-ig 2 billió (2000 milliárd) dollárt áldozna az energiaszektor szénmentesítésére; valamint hogy tudományos tanácsadói stábját ufóhívő konteós félbolondok helyett globálisan elismert szakértők alkotják.

Az 1845-ben alapított Scientific American eleinte hetilapnak indult, és az amerikai szabadalmi hivatal újdonságairól számolt be, később azonban a közérthetőbb tudományos ismeretterjesztés felé fordult, és 1921 óta havilapként jelenik meg. A lap 2008-ban került a Springer Nature kiadóhoz, és idén áprilisban nevezték ki történetének mindössze kilencedik főszerkesztőjét Laura Helmuth személyében.